18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zdradź nam sekrety kulinarne Twojej Babci. 21 stycznia Dzień Babci

Jolanta Paczkowska
www.sxc.hu Jasper Greek Golangco
Wszyscy lubimy dobrze zjeść, tylko czasem brakuje nam pomysłów, cierpliwości i czasu na przygotowanie smacznych posiłków. Wtedy udajemy się do mistrzyni wspaniałych wypieków, obiadków, konfitur, nalewek, smakołyków. Wychodzimy syci, a babcia jest szczęśliwa, że znów nam nieba przychyliła. Przypominamy: 21 stycznia święto wszystkich Babć.

Zdradź nam najlepsze przepisy z książki kucharskiej Twojej Babci. Pisz w komentarzach, a najlepiej na adres redakcji. Patrz: Kontakt z redakcją.


OTO PIERWSZE PRZEPISY
:

KRÓLEWIEC

Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki mleka
- 20 dag margaryny (KASIA)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania ciasta:
1. Wszystkie składniki wsypać i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 2 części.
3. Jedną część upiec na blaszce (większą) ok. 20 min.
4. Drugą część wyłożyć na blaszkę z nałożoną masą.

Sposób przygotowania masy:
1. Pokroić 25 dag orzechów włoskich.
2. Roztopić :
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 14 dag masła
3. Dodać orzechy
4. Gorącą masę przełożyć na 2 część ciasta i upiec 20 min.
5. Na 1 placek zrobić masę budyniową.

Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki (kopiaste) mąki tortowej
- margaryna (KASIA)
- 1 żółtko

Sposób przygotowania:
Odlać 1 szklankę mleka (z 500 ml) i w tym rozpuścić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżki (kopiaste) tortowej.
Do pozostałego mleka (400 ml) wsypać cukier waniliowy i niepełną szklankę cukru, całość zagotować.
Gdy ostygnie, utrzeć z całą margaryną i 1 żółtkiem.

Uwaga: Na pierwszą część ciasta rozłożyć masę budyniową i nałożyć na to drugą część ciasta.

Przepis nadesłała Klaudia, która w tym miejscu składa babci życzenia:

Najlepsze życzenia,
Marzeń spełnienia,
Prezentów do bólu,
To dla Ciebie babuniu :)
Od wnuczki Klaudii dla babci Gabrieli

**********
Dobre, sprawdzone przepisy zawsze w cenie. TUTAJ przepis opublikowany przez Barbarę Romer Kukulską na tort orzechowy według przepisu Babci, która gdyby żyła, miałaby dziś 116 lat.

*********

Czytaj dalej >>>>>>


MUFFINY

Składniki:
1 jajko,
0,5 dkg roztopionego masła,
½ szklanki mleka,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
drobno pokruszona czekolada

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Masę delikatnie przełożyć do foremek. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

Przepis nadesłany przez Fabiana, który pisze także:

W dniu Twojego święta, chcę Ci złożyć najszczersze życzenia, uśmiechu i słonka.
Dla Babci Marii – Fabian.

..............................

Jesteś na Facebooku?**My też tam jesteśmy![/a]
**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zdradź nam sekrety kulinarne Twojej Babci. 21 stycznia Dzień Babci - Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto

Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto