Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka skażone salmonellą trafiły do sprzedaży

red.
Skażone jajka można oddać do sklepu
Skażone jajka można oddać do sklepu pixabay.com
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą enteritidis, które trafiły do sklepów. Mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Producentem skażonych jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (woj. Świętokrzyskie). Kwestionowana partia jaj została wyprodukowana 25 czerwca 2018 r. Producent zdecydował się na wycofanie także jaj z datą 26 czerwca 2018 r.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy skażone jajka?
- jajka oznaczone są jako „jajka z chowu klatkowego kl. Wag. M"
- na skorupce posiadają kod 3PL26111314
- termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 i 24.07.2018
- nazwa producenta: Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas, Tychów Nowy 60, 27-220 Mirzec, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL26115902WE

Jajka można zwrócić do sklepu
Producent na swojej stronie internetowej

http://fdniewczas.pl/

informuje konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Wycofane z obrotu jaja zostaną zutylizowane. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Producent prowadzi również działania zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia.

Czym grozi kontakt z zakażonymi jajkami
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie należy spożywać jaj z wymienionych partii, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Salmonella enteritidis wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria ginie dopiero w temperaturze powyżej 70 st. C. Poprzez brak higieny i niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami bakteria może być łatwo przeniesiona na inne produkty czy sprzęt kuchenny.

Niebezpieczne mrożonki
Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Więcej przeczytasz w materiale:

https://gazetalubuska.pl/glowny-inspektor-sanitarny-ostrzega-przed-mrozonymi-warzywami-mozna-sie-zarazic-bakteria-listeria-monocytogenes/ar/13330409

Zobacz wideo: STARY, SCHOROWANY LIS SPACERUJE PO CENTRUM KOSTRZYNA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto