Kuchnia lubuska jest bardzo różnorodna, a w Gorzowie królują bułki z pieczarkami [zdjęcia, przepisy]

Jaka jest lubuska sztandarowa potrawa? - Chyba nie ma takiej. Nasza kuchnia jest bardzo różnorodna, stanowi zlepek kuchni z wielu regionów - odpowiada Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna. Przynajmniej tak wychodzi jej z rozmów z mieszkańcami Gorzowa.

- Pytani, zastanawiali się dość długo. A po chwili wymieniali: bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Był też rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa również z lanymi kluseczkami czy kotlet schabowy - wylicza blogerka.

Kluchy na parze i gołąbki
Ten swoisty miks smaków i potraw ma swoje uzasadnienie w przeszłości regionu. Bo przecież na naszym terenie przemieszały się tradycyjne potrawy osadników, którzy przybyli tu po 1945 roku. - Po II wojnie światowej zostało tutaj przesiedlonych wielu ludzi, część z nich wracając z przymusowych robót w Niemczech zamieszkiwała porzucone przez Niemców domy. W taki też sposób na te ziemie trafili moi dziadkowie powracający do Polski - opowiada pani Małgorzta.

Jej babcia pochodziła spod Dębicy (obecne woj. podkarpackie), a dziadek - z Warszawy. Osiedlili się w Lubniewicach. - Wymieszały się więc tradycje, kultury i smaki. Ukraińcy (Łemkowie i Boj-kowie), Niemcy, Tatarzy, Romowie, a także Ormianie i Białorusini... Każdy z nich dawał cząstkę swojej tradycji innym, biorąc jednocześnie coś nowego od swoich sąsiadów - mówi pani Małgorzata.
Stąd więc u nas pierogi z Kresów Wschodnich, kluchy na parze z Wielkopolski, gołąbki po lwowsku, czyli z nadzieniem z ziemniaków i kaszy czy pasztet z królika z Polski centralnej.

Nadnoteckie miody
- Ale teraz coraz głośniej mówi się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody oraz jeziora pełne ryb - dodaje blogerka. I właśnie ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek. - A nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne - twierdzi Małgorzata Kijowska.
Blogerka przyznaje, że kiedy przeglądała listę produktów regionalnych lubuskiego, dużym zaskoczeniem było dla niej odnalezienie tam ... piernika!

Intrygująca zupa niebecz
Ale lubuskie smaki, to nie tylko okolice Gorzowa, to także Zielona Góra. A ta znana jest z tradycji winiarskich.
Słynne zielonogórskie Winobrania są okazją do spróbowania nie tylko wina, ale także innych produktów lokalnych. - Możemy tam znaleźć gołąbki w liściach winogronowych, farszówki jeniń-skie (pierożki z soczewicą - dop. red.) czy zupę niebecz z kapustą. Czyż to nie brzmi intrygująco? - zachęca do próbowania tych dań Małgorzata Kijowska. Zupa niebecz, to coś w rodzaju kapuśniaku. Gotuje się klasyczny wywar na zupę z dodatkiem suszonych grzybów i wędzonki. Osobno gotuje się kiszoną kapustę, którą dodaje się bezpośrednio na talerz jako dodatek. Tak jak czasem dodaje się łyżkę śmietany czy jogurtu, tak w tym przypadku jest to kiszona kapusta.

Jak smakuje Gorzów?
Z jakim smakiem kojarzy się nam sam Gorzów? - Pierwsze, o czym pomyśli gorzowianin, to bułeczki z pieczarkami - odpowiada bez namysłu Małgorzata Kijowska. Chodzi jej oczywiście o słynne bułki z budki przy ul. Sikorskiego. Zna ją każdy gorzowianin. - Ten smak nie zmienił się na przestrzeni wielu lat i stał się prawdziwą wizytówką miasta. Hasło bułeczki z pieczarkami kojarzy się z tym właśnie miejscem. Nawet przyjezdni wiedzą, gdzie to jest - śmieje się pani Małgosia.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na Pizza Portal

KONKURS
Przyślij swój przepis i wygraj telefon!

Lubicie gotować? Macie swoje ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na autorski przepis kuchni z Waszego województwa.
Przepis prześlijcie na adres kulinarnie@naszemiasto.pl do 22.10 do godz.23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. do wygrania sa trzy telefony Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl

Przepis na bułeczki z pieczarkami wg Małgorzaty Kijowskiej
Farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek,
2 średnie cebule,
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku,
3 łyżki masła.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.

Bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek,
4 dkg świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko,
4 łyżki masła,
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek.

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie :) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.

Anna Rimke

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

09.10.2015, 12:57

bułeczka z pieczarkami i cebulką -- najdroższa cebulka w całej Unii Europejskiej , bułeczka = 25 gr, kilo pieczarek =5 zł (kilo) kilo cebuli =2 zł ,,--,,-- a ile tego jest w jednej bułeczce - ? no ile ? a ile kosztuje taki komplecik ?? no ile , już wiecie czemu najdroższa cebulka w EU ?

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3