Poznajemy smaki regionów. Świąteczne przepisy z Podkarpacia

redZaktualizowano 
Zdj, ilustr.
Zdj, ilustr. sxc.hu
Lubuska kuchnia to smaki przywiezione z różnych stron Polski. Najwyraźniej tę mieszankę widać na wigilijnym stole, gdzie potrawy podlaskie w zgodzie zajmują miejsce na stole obok galicyjskich, kresowych, wielkopolskich... Proponujemy kilka potraw z Podkarpacia i napoje - uzwar, nalewkę zamłyńską, chyrówkę.

Wianuszki z ryb
Składniki: 10 porcji filetów z ryb, 50 dag włoszczyzny z cebulą (bez kapusty),1 łyżka octu,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier do smaku, 0,5 cytryny, 3 łyżki żelatyny.

Wykonanie: Karpia przeciąć na długość na paski, związać nitką obydwa końce, aby utworzył się krążek. Włożyć na wrzący wywar z jarzyn i gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Wywar przecedzić i dodać ocet. Każdy wianuszek przybrać marchewką, jajem na twardo i zalać galaretką. Półmisek udekorować cytryną i pietruszką. Podawać z pieczywem lub ostrym sosem.

Stolniki

Składniki: 1 główka kapusty, 2 kg ziemniaków, garść twarogu, 1 cebula, 1 jajko, tłuszcz, sól, pieprz ziołowy

Wykonanie: Kapustę sparzyć jak na gołąbki. Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć na sitko, żeby odciekły z wody. Włożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz ziołowy do smaku. Wyrobić masę. Ugotować 0,5 kg. ziemniaków, zemleć na maszynce, dodać garść twarogu, podsmażoną cebulę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zamiast farszu z ziemniaków można zrobić farsz ze słodkiej kapusty. Kapustę obgotować, odcisnąć z wody, podsmażyć na tłuszczu z cebulą. Później dodać ser, sól i pieprz. Na sparzone liście nakładamy cienka warstwę masy ziemniaczanej, na masę ziemniaczaną kładziemy farsz z gotowanych ziemniaków lub słodkiej kapusty. Liście składamy na pół. Tak przygotowane stolniki pieczemy, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Po upieczeniu polać kwaśną śmietaną lub tłuszczem i dusić kilka minut w brytfance.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto: 0,25 litra mleka, 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 3 dag cukru, 4 żółtka, 5 dag masła
farsz: 50 dag kapusty białej, 25 dag pieczarek, 10 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i mąki. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wlać do pozostałej mąki. Do mąki dodać żółtka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Obgotować kapustę w niewielkiej ilości wody, wycisnąć, posiekać. Cebulę usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki – poddusić. Następnie dodać kapustę oraz przyprawy, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować w prostokąt, nałożyć farsz i zwinąć. Włożyć do foremki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmarować wierzch ciasta żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

Szyszki drożdżowe

Składniki: 1 litr mleka, 2,5 kg mąki, 70 dag cukru, 10 jaj, 0,5 litra oleju, 20 dag drożdży, szczypta soli

Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, drożdże rozrobić z cukrem, dodać jajka, rozmieszać. Dodać mąkę i zarobić. Później dodać olej, sól i wyrobić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować szyszki. Posmarować jajkiem. Piec w dość gorącym piecu.

Miody i napoje

Uzwar

Składniki: suszone owoce 125 g, cukier 75 g, miód 50 g, do podanych składników dodać wody, by cały uzwar miał masę 1 litra

Wykonanie: wziąć suszone gruszki , jabłka ,śliwki, winogrona (suche), większe owoce pokroić na kawałki, przemyć wodą 3 razy i gotować (przy zakrytym garnku), gdy zacznie kipieć dodać do smaku miód i cukier i czekać aż wystygnie.

Nalewka zamłyńska

Składniki: 3,5 litra wody, 1 kg winogron czerwonych, 1 kg cukru, 30 dkg liści (maliny, wiśni), pół litra spirytusu

Wykonanie: Gotować 30 minut, ostudzić, przecedzić i dolać pół litra spirytusu.

Chyrówka - nalewka spirytusowa

Składniki: pół litra spirytusu, pół litra herbaty zielonej, 2 łyżki miodu spadziowego, 10 goździków

Wykonanie: Miód rozpuścić w ciepłej herbacie, połączyć ze spirytusem. Dodać goździki. Odstawić na tydzień. Podawać w naparstku do degustacji.

Źródło: podkarpackiesmaki.pl

Święta Bożego Narodzenia


Zachęcamy do samodzielnego dodawania materiałów na naszej stronie.

Sam/a opublikuj swój przepis, zdjęcie swojego przepisu.

Nie masz konta? Zarejestruj się!

Masz problemy z dodaniem tekstu? Pisz do nas, pomożemy. Adres redakcji:gorzowwielkoposki@naszemiasto.pl lub zielonagora@naszemiasto.pl


Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Poznajemy smaki regionów. Świąteczne przepisy z Podkarpacia - Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3