Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznajemy smaki regionów. Świąteczne przepisy z Podkarpacia

Red.
Zdj, ilustr.
Zdj, ilustr. sxc.hu
Lubuska kuchnia to smaki przywiezione z różnych stron Polski. Najwyraźniej tę mieszankę widać na wigilijnym stole, gdzie potrawy podlaskie w zgodzie zajmują miejsce na stole obok galicyjskich, kresowych, wielkopolskich... Proponujemy kilka potraw z Podkarpacia i napoje - uzwar, nalewkę zamłyńską, chyrówkę.

Wianuszki z ryb
Składniki: 10 porcji filetów z ryb, 50 dag włoszczyzny z cebulą (bez kapusty),1 łyżka octu,
liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier do smaku, 0,5 cytryny, 3 łyżki żelatyny.

Wykonanie: Karpia przeciąć na długość na paski, związać nitką obydwa końce, aby utworzył się krążek. Włożyć na wrzący wywar z jarzyn i gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Wywar przecedzić i dodać ocet. Każdy wianuszek przybrać marchewką, jajem na twardo i zalać galaretką. Półmisek udekorować cytryną i pietruszką. Podawać z pieczywem lub ostrym sosem.

Stolniki

Składniki: 1 główka kapusty, 2 kg ziemniaków, garść twarogu, 1 cebula, 1 jajko, tłuszcz, sól, pieprz ziołowy

Wykonanie: Kapustę sparzyć jak na gołąbki. Ziemniaki zetrzeć na tarce, włożyć na sitko, żeby odciekły z wody. Włożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz ziołowy do smaku. Wyrobić masę. Ugotować 0,5 kg. ziemniaków, zemleć na maszynce, dodać garść twarogu, podsmażoną cebulę, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zamiast farszu z ziemniaków można zrobić farsz ze słodkiej kapusty. Kapustę obgotować, odcisnąć z wody, podsmażyć na tłuszczu z cebulą. Później dodać ser, sól i pieprz. Na sparzone liście nakładamy cienka warstwę masy ziemniaczanej, na masę ziemniaczaną kładziemy farsz z gotowanych ziemniaków lub słodkiej kapusty. Liście składamy na pół. Tak przygotowane stolniki pieczemy, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Po upieczeniu polać kwaśną śmietaną lub tłuszczem i dusić kilka minut w brytfance.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto: 0,25 litra mleka, 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 3 dag cukru, 4 żółtka, 5 dag masła
farsz: 50 dag kapusty białej, 25 dag pieczarek, 10 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru i mąki. Gdy drożdże podwoją swoją objętość wlać do pozostałej mąki. Do mąki dodać żółtka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Obgotować kapustę w niewielkiej ilości wody, wycisnąć, posiekać. Cebulę usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki – poddusić. Następnie dodać kapustę oraz przyprawy, sól i pieprz. Ciasto rozwałkować w prostokąt, nałożyć farsz i zwinąć. Włożyć do foremki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmarować wierzch ciasta żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

Szyszki drożdżowe

Składniki: 1 litr mleka, 2,5 kg mąki, 70 dag cukru, 10 jaj, 0,5 litra oleju, 20 dag drożdży, szczypta soli

Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, drożdże rozrobić z cukrem, dodać jajka, rozmieszać. Dodać mąkę i zarobić. Później dodać olej, sól i wyrobić ciasto do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie formować szyszki. Posmarować jajkiem. Piec w dość gorącym piecu.

Miody i napoje

Uzwar

Składniki: suszone owoce 125 g, cukier 75 g, miód 50 g, do podanych składników dodać wody, by cały uzwar miał masę 1 litra

Wykonanie: wziąć suszone gruszki , jabłka ,śliwki, winogrona (suche), większe owoce pokroić na kawałki, przemyć wodą 3 razy i gotować (przy zakrytym garnku), gdy zacznie kipieć dodać do smaku miód i cukier i czekać aż wystygnie.

Nalewka zamłyńska

Składniki: 3,5 litra wody, 1 kg winogron czerwonych, 1 kg cukru, 30 dkg liści (maliny, wiśni), pół litra spirytusu

Wykonanie: Gotować 30 minut, ostudzić, przecedzić i dolać pół litra spirytusu.

Chyrówka - nalewka spirytusowa

Składniki: pół litra spirytusu, pół litra herbaty zielonej, 2 łyżki miodu spadziowego, 10 goździków

Wykonanie: Miód rozpuścić w ciepłej herbacie, połączyć ze spirytusem. Dodać goździki. Odstawić na tydzień. Podawać w naparstku do degustacji.

Źródło: podkarpackiesmaki.pl

Święta Bożego Narodzenia


Zachęcamy do samodzielnego dodawania materiałów na naszej stronie.

Sam/a opublikuj swój przepis, zdjęcie swojego przepisu.

Nie masz konta? Zarejestruj się!

Masz problemy z dodaniem tekstu? Pisz do nas, pomożemy. Adres redakcji:[email protected] lub [email protected]


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto