Kutia:
Pszenica z makiem i miodem. Tradycyjne danie wigilijne rodem z Kresów. Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas: 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy
Składniki: 30 dag pszenicy (bez łusek)
20 dag maku
orzechy łuskane
rodzynki
miód
Pszenicę namoczyć na noc. Gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki, posiekane orzechy.
Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki.
Przepis: Babciagramolka-Bunia
**Zobacz też:
Święta Bożego Narodzenia
Zachęcamy do samodzielnego dodawania materiałów na naszej stronie.
Sam/a opublikuj swój przepis, zdjęcie swojego przepisu.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz problemy z dodaniem tekstu? Pisz do nas, pomożemy. Adres redakcji:[email protected] lub [email protected]
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?