Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznajemy smaki regionów. Wigilijne potrawy w Podlaskiem. Kutia

Robert Orzechowski
Kutia
Kutia Babciagramolka-Bunia
Potrawa na wigilię. Kutia

Kutia:

Pszenica z makiem i miodem. Tradycyjne danie wigilijne rodem z Kresów. Nie wszyscy za tym przepadają.
Czas: 5 godzin + 12 godzin moczenie pszenicy

Składniki: 30 dag pszenicy (bez łusek)
20 dag maku
orzechy łuskane
rodzynki
miód

Pszenicę namoczyć na noc. Gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki, posiekane orzechy.

Niektórzy dodają jeszcze słodkiej śmietanki.

Przepis: Babciagramolka-Bunia

**Zobacz też:

Potrawy wigilijne **

Święta Bożego Narodzenia


Zachęcamy do samodzielnego dodawania materiałów na naszej stronie.

Sam/a opublikuj swój przepis, zdjęcie swojego przepisu.

Nie masz konta? Zarejestruj się!

Masz problemy z dodaniem tekstu? Pisz do nas, pomożemy. Adres redakcji:[email protected] lub [email protected]


od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto