Przedświąteczne pogotowie. O sztuce lepienia pierogów

Adam PodgórskiZaktualizowano 
Adam Podgórski
Szybkimi krokami zbliża się wigilia, najbardziej pierogowy dzień w Polsce. W wielu domach, wśród tradycyjnych dań uroczystej wieczerzy, pojawią się pierogi - nasz przysmak narodowy.

Ciasto to podstawa

Oprócz umiejętności sporządzania smakowitych farszów, najważniejszą bodaj sztuką jest przygotowanie ciasta pierogowego, aby było wytrzymałe, pozwalało się cienko wałkować i dobrze lepić. Każdy „pierogowiec” ma pewnie swoją sprawdzoną mąkę. Ja używam wypróbowanej przez lata wrocławskiej. Chociaż wyznam, iż wrocławska wrocławskiej nie równa. Jej jakość zależy od wytwórcy. Lepiej trzymać się sprawdzonej marki handlowej.

Zagniatanie ciasta

Robię zazwyczaj dużo pierogów, nawet 200 – 300, zatem przynajmniej z kilograma mąki albo nawet dwóch. Wysypuję mąkę na stolnicę, dodaję sporą szczyptę soli oraz... No, właśnie! Niektóre receptury przewidują jaja, albo same żółtka. Moim zdaniem dodatek jaja powoduje, że ciasto jest twardsze po ugotowaniu, co nie każdemu odpowiada. Więc gniotę ciasto bez jaj.

Na kilogram mąki wlewam, zarabiając nożem na początku, około 2 kubki mocno cieplej wody. Nie zimnej, ani nie wrzącej, ale właśnie gorącej. Niekiedy dodaję do wody, jeszcze w kubku, kawałek masła i czekam aż się rozpuści.. Radzono mi niekiedy, żeby dodawać oleju, ale spróbowałem i stwierdziłem, że ciasto wychodziło po ugotowaniu zbyt twarde, jak na mój gust. Używam zatem samej wody.

Kiedy mąka pochłonie wodę, zagniatam ją rękoma, wyrabiając, dopóki ciasto nie stanie się jednorodne, lśniące, gładkie. Kiedy wychodzi za rzadkie, podsypuję mąki, kiedy natomiast stanie się zbyt gęste, rozpłaszczam je nieco, opuszkami wszystkich palców robię wgłębienia i również palcami smaruję lekko wodą. I znowu gniotę. Aż do osiągnięcia pożądanego skutku.

Wykrawanie ciasta

Gotowe ciasto kroję na kawałki i rozwałkowuję, porcja za porcją. Mąką posypuję na tyle, aby nie przywierało do wałka i stolnicy, nie za dużo wszakże, bo ciasto zbyt umączone z oczywistych względów się źle skleja.

Rozwałkowane ciasto należy podzielić na kawałki sposobne do zawijania nadzienia. Tu panuje dowolność, albo pociąć nożem na kwadraty, wtedy pierogi wyjdą trójkątne albo kubkiem o ostrych brzegach, względnie filiżanką, wykrawać kółka. Rozmiar krążków decyduje oczywiście o późniejszym rozmiarze pierogów. Jeśli się je dodaje do zup, jako pierożki, kołdunki czy uszka, to wycinamy krążki literatka albo nawet kieliszkiem. Ale to dłubanina dla cierpliwych.

Nadzienie nakładam na spodnią cześć krążka albo kwadracika, bo jest nieco wilgotniejsza i sposobniejsza do sklejania. Cały kunszt polega na tym aby nabierać łyżeczką odpowiednie porcyjki farszu, tak aby było go w pierogu maksymalnie dużo, ale aby nie utrudniał zwijania i sklejania.

Robię pierogi średniej wielkości, przeznaczone do jedzenia jako samodzielne danie. Są też do kupienia plastykowe „maszynki” czyli formy, foremniki raczej, do klejenia pierogów, ale mi nigdy z nimi nie wychodzi, chociaż szwagierka Ula, je sobie chwali.

Gotowanie i pałaszowanie

Garnek z osolonym wrzątkiem już czeka. Niektórzy radzą, aby do wrzątku wlać nieco oleju, aby pierogi się potem nie kleiły. Ja tego nie robię. Wrzucam pierogi partiami, lekko mieszam drewnianą kopystka, aby nie przywarły do dna, a kiedy wypłyną, gotuję przez kilka minut, przyciszywszy ogień. Robota, zwłaszcza kiedy mi Basia pomaga, a pomaga często, idzie nieomal w fabrycznym tempie.
Do bezpośredniego zjedzenia najlepsze są pierogi prosto z durszlaka.

Przeznaczone do przechowywania, wyjmuję łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, po chwili odcedzam i rozkładam do zupełnego obeschnięcia na czystą ściereczkę kuchenną. Albo na talerz, najlepiej drewniany zwany po staropolsku krzynówkiem. Mam pewność, że mi się nie skleją. Wkładam je do foliowych torebeczek, po kilkanaście, aby starczyło na posiłek dla 2-3 osób albo do jakiś pojemniczków. I do zamrażalnika!

Więcej w serwisieWiadomości24.pl

Święta Bożego Narodzenia

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3