Rogale Marcinskie

Rogaliki Marcińskie z masa orzechowa. (© ziuta)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Już niedługo, bo 11 listopada, będziemy obchodzili dzień Świętego Marcina.

Małymi kroczkami zbliża sie do nas Święty Marcin, a co za tym idzie i słynne rogaliki Marcińskie. Są słodkie, z masa makowo-orzechowa i posypane orzechami, polane lukrem. Można samemu zrobić i przy smacznej kawusi czy herbatce delektować się tym przysmakiem. Z tego że kocham piec to polecam i podaje wspaniały przepis na te rogaliki. Masę makowo-orzechowa możemy zastąpić marmolada jak i jabłkiem lub sama masa orzecha, którą podaję w przepisie.Pozdrawiam i smacznego życzę!
Rogale Marcińskie
1 kg mąki3 jajka2 kostki margaryny5 dag. drożdży3/4 szklanki kwaśnej śmietany3 łyżki cukrumarmolada, masa orzechowa, jablka.
Margarynę utrzeć razem z cukrem, jajkami i drożdżami a następnie dodać śmietanę oraz stopniowo dosypywać mąkę. Wyrobioną masę włożyć w chłodne miejsce na około45 min. Ciasto podzielić i porcje rozwałkować na okrągło, wykrawać trójkąty nakładać marmoladę lub masę orzechową i zwinąć. Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min. Z porcji wychodzi około 64 rogale.
Masa orzechowa
25 dag zmielonych orzechów włoskich10 dag cukru2 cukry waniliowe-16 g3/4 szklanki słodkiej śmietany15 dag rodzynek2 łyżki tartej bułkiDo rondla wsypać orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodać śmietanę. To wszystko zagotować cały czas mieszając. Po zestawieniu z ognia, gdy masa wystygnie wsypać bułkę i wymieszać.
Polecam moja stronkę http://chomikuj.pl/ziuta_1975?inbox=1Piekę ciasta również na zamówienie :)
∨ Czytaj dalej

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez POLSKAPRESSE Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!