18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na szarlotkę

Michał Bałazy
W cyklu "W kuchni z Michałem Bałazym", jastrzębski kucharz dzieli się dziś przepisem na pyszną i łatwą do przygotowania szarlotkę. Smacznego!

W kuchni z Michałem Bałazym: Przepis na szarlotkę

Jesień... nadeszła … liczyłem na to, że w tym roku jednak zapomni o nas , ale skoro tak się nie stało, postanowiłem znaleźć sposób na to by lżej znosić zimno, deszcz i ten najbardziej doskwierający mi brak słońca ….

Szarlotka, jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, zawsze kiedy ją piekę myślę o szarlotce mojej mamy i babci, o domu, który zawsze magicznie pachniał tym genialnym ciastem, mój syn też uwielbia jej smak i mam nadzieję, że kiedy on będzie piekł jesienną szarlotkę dla swojej rodziny, będzie zawsze wspominał nasz dom …

Szarlotka jesienna . Zapraszam :)

składniki ciasta :
• 3 szklanki mąki
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 1 cukier waniliowy
• 250 g zimnego masła

jabłka i cała reszta :) :

• 3 kg jabłek
• 15 łyżeczek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 10 dag rodzynek
• 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania jabłek, które następnie kroimy na średniej wielkości kawałki i przesamżamy razem z cukrem i cukrem waniliowym, trzeba to robić umiejętnie, tak by jabłka się nie rozpadły. Następnie dodajemy rodzynki i cynamon. jeszcze chwilkę trzymamy na średnim ogniu i odstawiamy do przestygnięcia ...

Kiedy jabłka stygną, zajmujemy się ciastem

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski, na tyle dużej by nic się z neij nie wysypywało. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i zimne masło. Teraz wszystko siekamy nożem. w kolejnym etapie dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko.
Ciasto zagniatamy w miarę szybko i dzielimy je na 2 części. Następnie wkłądamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Wstawiamy jeszcze na kilka chwil do lodówki. W tym czasie ubijamy białka z 3 jaj, następnie stopniowo dodajemy resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając pianę, aż będzie sztywna

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, na spód wykładamy jabłka :) Na jabłka wylewamy ubitą pianę z białek. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperaturę skręcamy do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut. Przy czym po około 25 minutach proponuję przykryć ciasto folią aluminiową by wierzch zbytnio się nie spiekł :)

na koniec posypujemy szarlotkę cukrem pudrem :)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jastrzebiezdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto