- Nasi goście byli zainteresowani spotkaniem z kuchnią Kurta Schellera i stąd to spotkanie. Po raz pierwszy z mistrzem spotkaliśmy się trzy lata temu, gdy nasi kucharze zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym - mówi Małgorzata Wrońska, dyrektor hotelu Fado.
Goście mieli okazję, by wspólnie z mistrzem kuchni przygotowywać dania i je gotować. - Najbardziej do gustu przypadł mi deser. Zadawałam pytania panu Kurtowi jak te dania były wcześniej przygotowane. To, o co pytałam, szef skrupulatnie tłumaczył. Wcześniej nie miałam do czynienia z takimi daniami - mówi Sonia Tyrka, która miała okazję gotowania z Kurtem Schellerem.
- Mieliśmy 30 gości i dlatego zaproponowałem takie dania, bo można je przygotować dosyć szybko - po spotkaniu w hotelu mówił Kurt Scheller.
Kurt Scheller
Urodził się 2 kwietnia 1952 roku w Lucernie w Szwajcarii. Będąc małym chłopcem przyglądał się pracy piekarzy i cukierników w piekarni u swojej cioci, niedaleko Interlaken. Zainspirowało go to do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie. Ukończył ją mając 19 lat. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach, m.in. w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta oraz Starwood Hotels.
Od 1991 roku mieszka w Polsce. Od razu objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Bristol. W latach 1997 - 2002 był dyrektorem pionu kulinarnego w warszawskim Sheratonie. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe. Od 2002 roku prowadzi Akademię Kulinarną. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ekskluzywnym pięciogwiazdkowym Hotelu Rialto. Polskiego Oskara Kulinarnego wręczono mu w 2005 roku.
Menu, które zaproponował Kurt Scheller
Przystawka:
- Tatar a'la Kurt Scheller z jajkiem w koszulce i ziemniakiem
Zupa:
- Consome z naleśnikiem
Dania główne:
- Rolada z pstrąga na duszonej kaszy gryczanej
- Kacza pierś po azjatycku z czarnym ryżem i warzywami stir fry
Deser:
- Tarta tatin z gruszką
Przeczytaj też: 155 osób wystartowało w kolejnym Grand Prix Gorzowa [ZDJĘCIA]
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?