Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wspólne gotowanie z mistrzem kuchni Kurtem Schellerem [zdjęcia, wideo]

Artur Szymczak
W niedzielę (13 marca) w gorzowskim hotelu Fado odbyło się wspólne gotowanie z mistrzem kuchni Kurtem Schellerem.
W niedzielę (13 marca) w gorzowskim hotelu Fado odbyło się wspólne gotowanie z mistrzem kuchni Kurtem Schellerem. Artur Szymczak
W niedzielę (13 marca) w hotelu Fado odbyło się wspólne gotowanie z Kurtem Schellerem. W ramach Akademii Kulinarnej mistrz zaserwował niesamowite dania, które pobudziły kubki smakowe najbardziej wybrednych gości.

- Nasi goście byli zainteresowani spotkaniem z kuchnią Kurta Schellera i stąd to spotkanie. Po raz pierwszy z mistrzem spotkaliśmy się trzy lata temu, gdy nasi kucharze zdobyli pierwszą nagrodę w konkursie kulinarnym - mówi Małgorzata Wrońska, dyrektor hotelu Fado.

Goście mieli okazję, by wspólnie z mistrzem kuchni przygotowywać dania i je gotować. - Najbardziej do gustu przypadł mi deser. Zadawałam pytania panu Kurtowi jak te dania były wcześniej przygotowane. To, o co pytałam, szef skrupulatnie tłumaczył. Wcześniej nie miałam do czynienia z takimi daniami - mówi Sonia Tyrka, która miała okazję gotowania z Kurtem Schellerem.

- Mieliśmy 30 gości i dlatego zaproponowałem takie dania, bo można je przygotować dosyć szybko - po spotkaniu w hotelu mówił Kurt Scheller.

Kurt Scheller

Urodził się 2 kwietnia 1952 roku w Lucernie w Szwajcarii. Będąc małym chłopcem przyglądał się pracy piekarzy i cukierników w piekarni u swojej cioci, niedaleko Interlaken. Zainspirowało go to do podjęcia nauki w szkole gastronomicznej w Lucernie. Ukończył ją mając 19 lat. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach, m.in. w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta oraz Starwood Hotels.

Od 1991 roku mieszka w Polsce. Od razu objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Bristol. W latach 1997 - 2002 był dyrektorem pionu kulinarnego w warszawskim Sheratonie. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe. Od 2002 roku prowadzi Akademię Kulinarną. W 2003 roku został dyrektorem kulinarnym w ekskluzywnym pięciogwiazdkowym Hotelu Rialto. Polskiego Oskara Kulinarnego wręczono mu w 2005 roku.

Przystawka:

  • Tatar a'la Kurt Scheller z jajkiem w koszulce i ziemniakiem

Zupa:

  • Consome z naleśnikiem

Dania główne:

  • Rolada z pstrąga na duszonej kaszy gryczanej
  • Kacza pierś po azjatycku z czarnym ryżem i warzywami stir fry

Deser:

  • Tarta tatin z gruszką

Przeczytaj też: 155 osób wystartowało w kolejnym Grand Prix Gorzowa [ZDJĘCIA]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto