3 z 8
Poprzednie
Następne
Wielkanocny koszyk 2019 jeszcze droższy? Sprawdziliśmy ceny w Gorzowie i Zielonej Górze, w marketach i na ryneczku
- Dlaczego ta kiełbasa nazywa się biała? Czym różni się od innych? - podpytujemy. - Jest surowa, nie jest peklowana, nie jest wędzona - odpowiada masarz. - Do peklowania używa się... - Peklosoli - wchodzimy w słowo. - Różnie nazywa się tę substancję, ale trzeba wiedzieć, że ona jest szkodliwa - zaznacza masarz. - Na przykład w Danii jej się nie używa. Oglądałem niedawno w telewizji program, w którym mówili, że Dania wygrała spór z Unią Europejską i nie musi peklować mięsa na kiełbasę. W Danii kiełbasa jest szara, a nie brązowa. My tymczasem skusiliśmy się na białą meksykańską, doprawioną chili i kminem rzymskim. Smaczna, wyrazista, intrygująca, choć raczej dla miłośników ostrzejszych potraw...