Ogródki gastronomiczne na deptaku w Zielonej Górze funkcjonują od ładnych kilkunastu lat. Pomysł ze zorganizowaniem dodatkowych miejsc w otoczeniu odrestaurowanych, zabytkowych kamienic przypadł do gustu zarówno zielonogórzanom, jak i gościom odwiedzającym miasto. Nic więc dziwnego, że gdy tylko robi się cieplej ogródki na starówce wypełniają się klientami spragnionymi towarzyskich spotkań połączonych z degustacją ulubionych dań, kawy, deserów czy chociażby lampki wina.
- W Zielonej Górze będzie pierwsza w regionie restauracja lubianej ogólnopolskiej sieci
- Deptakowe słupki już wywołują emocje. Jedni się cieszą, inni chcieliby zmiany godzin
- Ninja Run na deptaku w Zielonej Górze. Do miasta zjechali prawdziwi mistrzowie
- Park Tysiąclecia będzie zamknięty. Rozpoczyna się jego rewitalizacja. Będzie jak nowy
Do kiedy będą działały ogródki
W Zielonej Górze ogródki gastronomiczne mogą funkcjonować od 1 kwietnia. Oczywiście najbardziej oblegane są w miesiącach letnich, gdy jest najcieplej, a dni są najdłuższe. Koniec lata wieszczy niestety zamknięcie lokali pod chmurką.
Obsługa lokali mieszczących się na deptaku lub bezpośrednio ze starówką sąsiadujących zapowiada - w większości przypadków, że ogródki będą działały tak długo, jak pozwoli na to pogoda i jak długo będą chętni, żeby w nich przebywać.
- Nie mamy wyznaczonej konkretnej daty zamknięcia naszego ogródka - mówi Wiktoria z restauracji Ohy-Ahy. - Mamy nadzieję, że pogoda dopisze i goście będą nas odwiedzać. By nie marzli w chłodniejsze dni i czuli się komfortowo chcemy ustawić ogrzewacze.
Nie wszędzie można jednak usiąść. Tuż po Winobraniu zamknięto jeden z największych ogródków. Chodzi o słynny "grzybek", znajdujący się przy al. Niepodległości, w którym można się było raczyć chmielowymi napojami z nutką charakterystycznej goryczki.
- To miłe, że można jeszcze usiąść na deptaku i wypić kawę - mówi pani Basia. - Trzeba korzystać ze słoneczka zanim przyjdzie jesienna szaruga, dlatego razem z koleżanką wybrałyśmy miejsce na zewnątrz.
Ta idylla nie będzie jednak trwać w nieskończoność. Nawet jeśli pogoda dopisze, to okres funkcjonowania ogródków gastronomicznych reguluje zarządzenie Prezydenta Miasta Zielonej Góry, zgodnie z którym mogą funkcjonować w sezonie letnim, czyli od 1 kwietnia do 31 października danego roku.
Korzystajmy więc z dobrodziejstw aury, dobrej jakości powietrza w mieście i smakołyków serwowanych przez zielonogórskie restauracje i innego typu lokale. Następna taka okazja pojawi się dopiero wiosną przyszłego roku.
Zobacz wideo: Likwidacja szyby na deptaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?