Dodaj zdjęcie profilowe

avatarziuta

Gorzów Wielkopolski

Polski, smaczny pachnący chlebek (przepis)

2011-10-13 17:42:00

Prawdziwy smak chleba.Witam,obiecałam przepis na smaczny, pachnący polski chlebek, więc podaję. Jest troche pracy, ale naprawdę warto :) Zaczynamy od zakwasu:100 gr mąki żytniej (ja daje typ 720) kupuje w Polo100 gr letniej wodymieszam i odstawiam na dobę, takie same proporcje dokladam 2- i 3-go dnia. Na 4 i 5 dzień "dokarmiam" juz tylko 50 gr mąki i 50 gr wody. Szóstego dnia zaczynam robić chlebek, najlepiej wieczorem :) Zaczyn:90 gr zakwasu90 gr mąki żytniej razowej90 gr wodyMieszamy, smarujemy wierzch olejem (żeby nie powstala skórka), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Z samego rana:400 gr mąki pszennej typ 550 Luksusowa270 gr wody (letniej)1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godzinki. Potem przekladamy chlebek do wysmarowanej olejem i posypanej mąką foremki, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. :) Po 2-3 godzinkach wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pierwsze 10 min. 220 st., później 190 st. Przed wstawieniem chlebka do piekarnika nacinamy górę.Pieczemy 1-1,5 godziny. Po wyjęciu pryskamy wodą. Smacznego!

Jesteś na profilu ziuta - stronie mieszkańca miasta Gorzów Wielkopolski. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj