Dodaj zdjęcie profilowe

avatarziuta

Gorzów Wielkopolski

Uwaga smakosze, tak się robi roladę jabłkową!

2011-09-28 14:09:00

Szybka, tania i bardzo smaczna.ROLADA JABŁKOWA Biszkopt:5 jaj1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Do jabłek:1 garść bułki tartej, 1 garść cukru, 1 Cukier waniiowy6 dużych jabłek (najlepsza szara reneta) - margaryna do wysmarowania blaszki- papier do pieczenia- duża blaszka, ktora znajnduje sie w wyposażeniu piekarnika :)- w/g uznania cynamon Blaszkę posmarować margaryną, rozłożyć papier do pieczenia i również natłuścić go margaryną. Jabłka pokroić na średniej grubości plastry (ja kroję na ćwiartki i ok.1 cm plastry), ułożyć na papierze jeden przy drugim, na to wsypać cukier waniliowy, garśc bułki tartej i cukru (rozsypać po całości jabłek na blasze) oraz cynamon w/g uznania. Ubić pianę na sztywno z białek, dodając cukier, póżniej żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na jabłka. Piec ok 25 minut w temp. 180 st. Na czystą ściereczkę rozsypać cukier puder i szybko wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby jabłka były na wierzchu. Szybko zwinąć w rulon i zostawić w ściereczce aż do wystudzenia.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem ew. lukrem :) SMACZNEGO!

Jesteś na profilu ziuta - stronie mieszkańca miasta Gorzów Wielkopolski. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj