2 z 12
Poprzednie
Następne
10 sposobów, na które niszczysz swój dom. Kto za to zapłaci?
Wyrzucanie jedzenia
Badacze wskazują, że ok. 33-50% wytworzonego jedzenia nigdy nie zostaje spożyte. Rocznie na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton żywności - przestrzeń, która jest potrzebna do jej wyprodukowania jest większa niż teren Chin. Rozkładająca się na śmietnisku żywność wydziela metan, który jest o wiele bardziej szkodliwy niż dwutlenek węgla. Według raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności Polacy najczęściej wyrzucają wędliny, pieczywo, owoce i jogurty. Warto przy tym podkreślić, że do wyprodukowania kilograma wieprzowiny potrzebne jest prawie 6000 litrów wody. Co możesz zrobić? Rób mniejsze zakupy, wybieraj dobre jakościowo produkty i pilnuj terminów ważności.