27 przepisów na potrawy z jajek [zdjęcia]
Składniki: 4 duże jajka, kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego, 3 – 5 łyżek majonezu, 3 – 5 łyżek jogurtu naturalnego, 3 - 4 duże rzodkiewki, 1/3 szkl. posiekanej rzeżuchy, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka przyprawy do twarożków i jaj lub ulubione zioła, do smaku: sól, pieprz ziołowy, pomidory suszone w proszku albo papryka mielona słodka. Przygotowanie: jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Koncentrat zmieszałam z wodą i zalałam jajka - płyn ma je lekko zakrywać. Odstawiłam je na jakiś czas - zależy jak mocno zabarwione chcemy je mieć, trzeba co jakiś czas zajrzeć. Różowe jajka wyjęłam i osączyłam. Nacięłam je dookoła nożykiem z ostrzem w kształcie litery V tak żeby otrzymać dwie połówki jak kwiatki. Majonez zmieszałam z jogurtem i przyprawą do twarożków. Dodałam starte drobno rzodkiewki, rzeżuchę, koperek i przyprawiłam do smaku. Na półmisek wylałam sos a na nim ułożyłam jajka. Oprószyłam je delikatnie sproszkowanymi suszonymi pomidorami. Przybrałam zieleniną.