Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Gorzowianie sprawdzali, jak smakuje gulaszowa z sarny i szynka z dzika

Jarosław Miłkowski
Jarosław Miłkowski
Smaki lasu przyrządzali nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych. Przyrządzonych smakołyków próbowało wielu gorzowian.
Smaki lasu przyrządzali nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych. Przyrządzonych smakołyków próbowało wielu gorzowian. Dariusz Wieczorek
Gulaszowa z sarny a może polędwica z dzika? Takimi przysmakami zajadali się w piątek 6 października gorzowianie. Na ryneczku Jerzego odbyła się akcja „Smaki lasu”.

„Smaki lasu” to była kolejna z kulinarnych akcji, jaką Gorzowski Rynek Hurtowy przygotował wspólnie z uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych oraz magistratem. Tym razem do akcji dołączył Polski Związek Łowiecki. I jak łatwo się domyślić, można było skosztować przysmaków związanych z lasem. Było trochę dziczyzny, bo została przygotowana zupa gulaszowa z sarny, a także kanapki z polędwicą z dziki oraz z szynką z dzika. Gorzowscy mistrzowie kuchni: Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik wraz ze swoimi uczniami z Gastronomika wykorzystali także runo leśne, w tym grzyby, borówki i zioła.

„Smaki lasu” w ramach kulinarnych akcji na ryneczku pojawiły się po raz pierwszy. Za dwa tygodnie – w piątek 20 października – będzie kolejna akcja. Tym razem – ze względu na jesień i zbliżające się dni związane z pamięcią o zmarłych – będzie to „Festiwal dyni i chryzantemy”.

Czytaj również:
Grand Prix poza Gorzowem? Prezes Stali: "Do decyzji daleka droga"

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto