6 z 7
Poprzednie
Następne
Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Przepisy na spaghetti bolognese, carbonara, Napoli
Sos napoli - przepis
Składniki na sos napoli:
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 30 min)
250 g makaronu
300 pomidorów z puszki lub świeżych
cebula
ząbek czosnku
ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli i pieprzu do smaku
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki lub świeże pomidory obrane ze skórki i bez gniazd nasiennych. Duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj bazylię, oregano i tymianek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z makaronem i startym parmezanem.