Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić rogale marcińskie? Zajadamy się 11 listopada [przepis]

EW
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak na 11 listopada, czyli dzień św. Marcina. Najpopularniejsze są w Poznaniu, ale powoli zyskują sławę także w innych miastach w Polsce, także u nas w Białymstoku. Jak zrobić pyszne rogale marcińskie? KLIKNIJ W ZDJĘCIE

Rogale marcińskie wypieka się w Poznaniu od końca XIX wieku. Tradycję zapoczątkował proboszcz miejscowej parafii, który zaapelował do wiernych, by wzorem św. Marcina zrobili coś dla biednych. Dlatego rogal marciński jest treściwy i kaloryczny. Tradycja wypiekania tego przysmaku przetrwała do dziś. Szacuje się, że rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. Przepis zaadaptowały również cukiernie w innych miastach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na podlaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto