Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jubileuszowe gotowanie ze smakiem

Sandra Soczewa
Tak gotuje się w Gorzowie!
Tak gotuje się w Gorzowie! UM w Gorzowie
Niecodzienną, aromatyczną, dobrze przyprawioną i przede wszystkim bardzo smaczną – taką właśnie zupę, 1 kwietnia w smażalni ryb Pycha Ryba, przygotował prezydent Jacek Wójcicki z Siostrą Moniką, Albertynką z Krakowa oraz panem Waldkiem, kucharzem i zarazem mieszkańcem Domu Brata Alberta. Wspólne gotowanie, było kolejnym etapem urodzinowej kampanii społecznej pt., ,,Pomagamy ze smakiem’’.

Wydarzenie specjalne pt. ,,Talerz Miłosierdzia … z Gwiazdami’’, polegało na przygotowaniu posiłku, którego przepis jest częścią projektu jubileuszowego – niecodziennego kalendarza na 2016 rok. 12 miesięcy 2016 roku, to 12 dedykowanych propozycji na ulubioną zupę Ewy Wachowicz, Natalii Kukulskiej, Natalii Lubrano, Renaty Mauer Różańskiej, Kingi Preis, Siostry Moniki (Albertynki), bpa Edwarda Janiaka, Krzysztofa Kiljańskiego, Piotra Kucharskiego, Roberta Makłowicza, oraz Andrzeja Wrońskiego. Kalendarz został wydany z okazji 35-lecia powstania towarzystwa oraz 100. rocznicy śmierci patrona – św. Brata Alberta.

Gorzowskie spotkanie było czwartym, z dwunastu zaplanowanych na ten rok, wydarzeniem urodzinowej kampanii społecznej. Akcja wystartowała 14 stycznia we Wrocławiu.

Okazją do tego niezwykłego projektu, który ma za zadanie zachęcić Polaków do dzielenia się symbolicznym talerzem zupy z potrzebującymi, jest Tydzień Kultury z Bratem Albertemorganizowany od 2007 roku przez Koło Gorzowskie Towarzystwa Pomocy im. Świętego Brata Alberta.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto