Syrop z pędów sosny - właściwości
Syrop z pędów sosny słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto go stosować przez cały rok - pić samodzielnie lub jako dodatek do herbaty bądź wody. Szczególnie przydatny może okazać się jesienią i zimą, gdy złapie przeziębienie. Pomaga także na kaszel.
Syrop z sosny zawiera:
- witaminę C - podnosi odporność, chroni przed nowotworami;
- sole mineralne - wspomagają między innymi układ mięśniowy i nerwowy;
- olejek sosnowy - olejek eteryczny pomaga zwalczyć kaszel;
- gorycze - wspomagają apetyt;
- węglowodany - dodają energii;
- flawonoidy - usuwają toksyny, działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, wspomagają naczynia krwionośne, mają także pozytywny wpływ na psychikę.
Oczywiście to nie jedyne właściwości wymienionych "składników" syropu z pędów sosny. Jest ich znaczenie więcej, tak więc nie sposób przecenić tego, co oferuje nam natura,
Czytaj też:Jest jak strażak i marynarz w jednym. Pilot samolotu gaśniczego naraża swoje życie, by ratować lasy
Pędy lub szyszki sosny - jak zbierać?
Głównym składnikiem syropu są młode pędy sosnowe. Zamiast nich można zastosować także szyszki sosnowe.
Pędy najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja, gdy nie mają jeszcze igieł. Powinny one pochodzić z czystych terenów, z dala od skupisk ludzkich, fabryk, ruchliwych ulic. Należy także pamiętać, aby były z legalnych źródeł - za niszczenie lasów państwowych można dostać karę grzywny! Do zbiorów warto dobrze się przygotować. Ze względu na żywicę, pędy i szyszki zbiera się w rękawiczkach.
Jakie pędy i szyszki zbieramy?
Zbieramy pędy:
- w dowolnej ilości. W zależności od tego, ile syropu chcemy otrzymać, dostosowujemy odpowiednią ilość pozostałych składników;
- miękkie, niezdrewniałe, bez igieł;
- do 15 centymetrów długości;
- po bokach drzewa. Nie należy obrywać pędu rosnącego na czubku, to wpływa na wzrost drzewa.
Nawet jeśli spóźnimy się na zbiór młodych pędów, mamy jeszcze szansę na przygotowanie syropu. W czerwcu pojawiają się młode szyszki. Przepis na syrop z nich jest równie prosty jak na ten z młodych pędów.
Czytaj też:W lubniewickich lasach stanęło sztuczne gniazdo dla rybołowów. Teraz czeka na mieszkańców
Przepis na syrop z pędów lub szyszek sosny
- Zebrane pędy i szyszki najlepiej rozłożyć na czystym materiale albo papierze i pozostawić na kilka godzin na słońcu. Dzięki temu wyjdą z nich nieproszeni goście. Następnie zbiory można - choć nie trzeba - delikatnie umyć wodą.
- Następnie pędy należy rozbić drewnianym tłuczkiem i pokroić na mniejsze kawałki. Szyszki kroi się w plastry, dzięki temu szybciej puszczą sok.
- Pędy i szyszki przekładamy do dużego słoja.
- Zasypujemy cukrem - 1 kilogram cukru na 1 kilogram leśnych zbiorów. Nie należy żałować cukru. Syrop, który się wytworzy, powinien przykrywać pędy.
- Zakręcony słoik należy pozostawić w słonecznym miejscu. Co kilka dni można nim potrząsnąć, otworzyć go i przemieszać zawartość.
- Po kilku tygodniach od przygotowania, słoik trzymać w zaciemnionym miejscu.
Chcą zasadzić 100 mln drzew w 3 lata w 100 krajach. Weronika Marczuk ambasadorką akcji ekologicznej
Dodatkowe informacje
- Do syropu przeznaczonego dla osób dorosłych można dodać kilka łyżek spirytusu. Zapobiegnie to pleśnieniu.
- Syrop można przecedzić i przelać do słoików, choć nie jest to konieczne.
- Syrop można zapasteryzować, gotując słoiki przez około 30 minut.
- Pędy pozostałe po odsączeniu lub po wypiciu syropu można jeszcze raz wykorzystać! Warto przygotować z nich nalewkę.
Nalewka z pędów sosny
Spirytus oraz wodę połączyć w proporcji 2:1. Można dodać sok z cytryny i miód. Taką mieszanką zalać pozostałe pędy sosny. Pędy i szyszki powinny być zanurzone w płynie. Podobnie, jak przy syropie, słoikiem należy co kilka dni potrząsnąć. Po tygodniu warto sprawdzić i ocenić czy - a jeśli tak to ile - dodać cukru bądź miodu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?