MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3. STARA WIEŚ
Stara się nawiązać do czasów przedwojennych,...
fot. Eliza Gniewek-Juszczak

Majówka 2018 - Rejsy po Odrze. Statki "Zefir" i "Laguna" zabiorą nas aż w 18 miejsc Ziemi Lubuskiej i Niemiec [ZDJĘCIA]

3. STARA WIEŚ Stara się nawiązać do czasów przedwojennych, gdy była wsią letniskową i zapleczem rekreacyjnym Nowej Soli. Zresztą historię ma bogatą. Prawdopodobnie to tutaj znajdowała się pierwsza przeprawa promowa, którą z Przyborowa przewożono drewno opałowe. To była osada przewoźników. Dla Starej Wsi katastrofą była budowa pierwszego mostu w 1871 roku, co pozbawiło mieszkańców głównego źródła utrzymania. Na początku XX w. uruchomiono we wsi nastawiony na gości z Nowej Soli i Starego Żabna i nie tylko kompleks restauracyjny Fisherhűtte. Winnica, gospodarstwo agrotury­stycz­ne z przystanią, kajakami i przejazdami bryczką, pasieka. „Kinga” to najstarsza lubuska winnica, oczywiście biorąc pod uwagę historię najnowszą winiarstwa. Wraz z ośrodkiem jazdy konnej i gospodarstwem agroturysty­cznym winiarze wymyślili imprezę pod nazwą Nadodrzańska Przygoda, która łączy w sobie wycieczkę konną, rejs statkiem po Odrze oraz degustację regionalnych specjałów w winnicy.

Zobacz również

Policjanci uratowali życie mężczyźnie. 70-latek leżał na środku parku i nie oddychał

Policjanci uratowali życie mężczyźnie. 70-latek leżał na środku parku i nie oddychał

Pożar samochodu w Szczecinie. Utrudnienia w centrum [ZDJĘCIA]

Pożar samochodu w Szczecinie. Utrudnienia w centrum [ZDJĘCIA]

Polecamy

Chrupiąca sałatka z chipsami. Podaj ją na imprezę, a goście będą zachwyceni

Chrupiąca sałatka z chipsami. Podaj ją na imprezę, a goście będą zachwyceni

Nie wiedziałam, że do fasolki z bułką można dodać ten składnik. Smakuje świetnie!

Nie wiedziałam, że do fasolki z bułką można dodać ten składnik. Smakuje świetnie!

Są chrupiące, złociste i znikają w mig. Pyszne placki z twarogu i ziemniaków

Są chrupiące, złociste i znikają w mig. Pyszne placki z twarogu i ziemniaków