2 z 12
Poprzednie
Następne
Na takie połączenia warzyw lepiej uważać. Przez to warzywa szybciej gniją i tracą swoje właściwości
ZIEMNIAKI
Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) uwalniają bardzo małą ilość etylenu. Wskaźnik etylenu wzrośnie, jeśli ziemniaki zostaną schłodzone, rozcięte lub zaczną się rozkładać. Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen.
Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia. Mogą wytrzymać w spiżarni od 1 do 2 miesięcy, czyli w rzeczywistości dłużej niż okres przechowywania od 1 do 2 tygodni w lodówce. Właściwie zaleca się przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej. Ziemniaki można zamrażać przez 10 do 12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy są już ugotowane.