Na wypieki świetnie się nadają regionalne jabłka, a szczególnie reneta landsberska

Anna Rimke
archiwum pani Małgorzaty
Udostępnij:
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl opisujemy smaki regionu. - U nas chyba najbardziej znana jest reneta landsberska - twierdzi blogerka kulinarna Małgorzata Kijowska.

Reneta świetnie nadaje się do wypieków i deserów - mówi Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna z Gorzowa.

Jabłecznik z renetą
To jabłko wyhodował sadownik amator, radca prawny Theodor Heinrich Otto Burchardt z Gorzowa ponad 170 lat temu. Po wojnie ludzie, którzy się osadzali na tych ziemiach, chętnie wykorzystywali wszystkie produkty z ogrodów i sadów. A renety landsberska, ze względu na walory smakowe oraz delikatność, wykorzystywane były do przygotowywania słynnego wypieku o nazwie szarlotka z landsberską. To kruche ciasto przełożone jabłkami wypiekano podczas świąt, żniw, imprez rodzinnych, zaś jego recepturę przekazywano na kursach organizowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
- Jabłka tej odmiany są dość duże. To owoce deserowe, dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do mięs, zwłaszcza do drobiu, wyśmienite też do racuchów, na dżemy, moszcz i oczywiście do jabłecznika - zachwala odmianę nasza kulinarna ekspertka.

Pani Małgorzata proponuje, żeby renetę landsberską wykorzystać też do najprostszego jabłecznika. - Robi się go szybko i bez ceregieli. Ciasto nazywa się szarlotka sypana - opowiada blogerka i podaje ten niezwykle prosty przepis: po szklance cukru, mąki pszennej i kaszy mannej, do tego pół kostki masła, siedem jabłek, dwie łyżki cukru pudru i łyżkę cynamonu. Sypkie produkty należy zmieszać ze sobą, jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na dno formy należy przełożyć 1/3 produktów sypkich, na to połowę startych jabłek, znów 1/3 sypkich, druga część jabłek i ostatnia część mąki z kaszą i cukrem. Na koniec na wierzch należy zetrzeć zimne masło. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Ale z szarlotką z renety jest pewien problem - jabłka trudno dziś dostać.

Papierówki w syropie
Równie popularne w naszym regionie są pierówki. Gospodynie z Janczewa (gm. Santok) zaczęły ich używać zaraz po wojnie. Przygotowywały jabłka w syropie - do dań obiadowych i jako słodycze.
Do papierówek w syropie potrzeba: 5 kg jabłek, 5 l wody, 1 kg cukru i kwasek cytrynowy. Wodę, cukier i kwasek trzeba zagotować. Papierówki (raczej mniejsze) umyć, wykroić szypułki, ale ogonki zostawić. Owoce ułożyć ciasno w słoiku i zalać syropem. Pasteryzować 3-5 minut, nie dłużej, bo popękają. Jabłka w syropie są wizytówką naszego regionu!

DOMOWA KUCHNIA NAJLEPSZA

Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracjach w całym kraju, najbliższa Polakom jest kuchnia domowa.
- Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz
de volaille’a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, potem ziemniaki z wody i kopytka.
Więcej kulinarnych ciekawostek na naszemiasto.pl oraz serwisie Lubuskie Smaki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

In Corpore

In Corpore Tarcza Diamentowa 250x25,4mm Ciągła Alfa 14050

275,99 zł139,00 zł-50%
miejsce #3

Makita

Makita 3710

452,20 zł338,09 zł-25%
miejsce #4

Expert Modeco

Modeco MN-92-405

465,00 zł419,52 zł-10%
miejsce #5

NAC

NAC Ostrzałka elektryczna SHE250-F

179,99 zł175,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie