Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadodrzańskie menu. Przepisy na gorzowskie przysmaki

red.
123rf
Gdybyśmy chcieli otworzyć karczmę lubuską z regionalnymi potrawami, to w menu byłaby zupa niebecz, gołąbki w liściach winogron i pierogi.

Chcecie zrobić ta przysmaki w domu? Skorzystajcie z oryginalnych przepisów z książki „Nadodrzańskie menu, czyli przewodnik turystyczno - kulinarny po Brandenburgii i Ziemi Lubuskiej”, wydanej przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie.

Zupa niebecz z kapustą
Zupa: 2 kg kości, 0,7 kg kiełbasy, np. śląskiej, seler, 2 pory, 4 pietruszki (korzeń), 2 marchewki, 2 kg ziemniaków, 0,2 kg grzybów suszonych, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Kapusta: 1,5 kg kapusty kiszonej, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, sól, smalec, pieprz czarny mielony.
Z kości i włoszczyzny pokrojonej na kawałki ugotować na wolnym ogniu wywar doprawiony solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Grzyby i ziemniaki ugotować w przecedzonym wywarze dodając pod koniec gotowania majeranek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiszoną kapustę zalać w garnku wodą sięgającą powierzchni kapusty, dodać łyżeczkę soli i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku. Gdy będzie miękka odcedzić, dodać smalec, pieprz, sól i kilka minut dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Zupę podać na głębokim talerzu z dodatkiem kapusty.

Pierożki drożdżowe z fasolą
Ciasto: 500 g mąki, 50 g drożdży, 0,25 l mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 jaja, 50 ml oleju, sól. Farsz: 500 g fasoli białej, najlepiej łuskanej, 2 cebule, 1 łyżka tłuszczu, jajo, sól, pieprz, jajo do posmarowania pierożków.
Farsz: fasolę namoczyć, ugotować, przekręcić przez maszynkę. Dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto: z części mąki, cukru, drożdży i ciepłego mleka przygotować zaczyn, niech podrośnie. Po 15 min dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Gdy wyrośnie, odcinać kęsy jak na małą bułeczkę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, skleić i uformować w kształcie owalnej bułki. Pierożki ułożyć na blasze, poczekać aż podrosną. Można posmarować jajkiem. Piec na złoto w temp. 180 st.

Modra kapusta duszona z jabłkami
1 mała główka czerwonej kapusty, 3 kwaśne jabłka, 30 g smalcu, kminek, sól, cukier, ocet. Kapustę oczyścić, poszatkować. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małe cząstki. Kapustę z jabłkami dusić w minimalnej ilości wody z dodatkiem smalcu, coli, cukru i kminku, aż zmięknie, ale pozostanie jędrna. Doprawić do smaku - powinna być słodko-kwaśna. Podawać na gorąco do ciemnych mięs i pieczeni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto