Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nutella wycofywana ze sklepów. Może powodować raka?

redakcja
We Włoszech jedna z największych sieci handlowych wycofuje (firma Coop) Nutellę ze sprzedaży w marketach. To reakcja na ostrzeżenia Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który fatalnie ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. W słoiku Nutelli jest go 32 procent. EFSA twierdzi, że jego spożycie może być zagrożeniem dla każdego z nas, dla dzieci szczególnie. Groźne jest przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach (ok. 200°C), bo tworzą się wtedy substancje rakotwórcze, a właśnie w takiej formie jest używany m.in. przy produkcji Nutelli.

Raport Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności jest znany od maja 2016 r. W kilku krajach od razu stał się powodem do krytyki Nutelli (m.in. we Włoszech, Niemczech i Francji). W Polsce do łasuchów dopiero dociera, że ich ukochany przysmak może źle wpływać na ich zdrowie.

Jak twierdzi portal wolna-polska.pl, Nutella zawiera glutaminian sodu (MSG), znany również jako E621. To jest ukryte wewnątrz nazwy sztucznego aromatu „wanilina”, która jest oznakowana na każdym słoiku Nutelli. Zawiera również toksyczny GMO emulgator - lecytynę sojową oraz wspomniany olej palmowy.

Wanilina zawiera nieoznakowany MSG. Nie jest składnikiem odżywczym, witaminą lub minerałem i nie ma żadnych korzyści dla zdrowia. MSG wykazuje działanie pobudzające na mózg, więc myślimy, że coś smakuje lepiej (niż w rzeczywistości jest), a tym samym jemy więcej - czytamy na portalu.

A olej palmowy?

Jest otrzymywany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Surowy olej w normalnej temperaturze jest żółtobrązowy, po rafinacji staje się twardą żółtawa masą, stosowaną do produkcji świec, margaryny, smarów, mydła i kosmetyków. W przemyśle spożywczym olej wykorzystywany jest po podgrzaniu. Wysokie temperatury powodują jednak zanieczyszczenia go glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych, a te mogą powodować tworzenie się nowotworów.

Nutella została wprowadzona w 1964 roku przez włoską firmę Ferrero i to ona nadal produkuje Nutellę. Czy firma zmieni technologię i skład Nutelli tak, by nie zagrażał zdrowiu konsumentów?

– Wyłącznie oleju palmowego z produkcji Nutelli oznaczałoby tworzenie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to więc dla nas krok w tył – tłumaczy w rozmowie z agencją Reutera Vincenzo Tapella, kierownik ds. zakupów Ferrero.

Tymczasem portal portal Ghanastar.com podaje, że Ferrero korzysta ze 185 tysięcy ton oleju palmowego rocznie, a użycie zamienników naraziłoby firmę na straty od 8 do nawet 22 milionów.

Poza tym Nutella bez oleju palmowego miałaby zupełnie inny smak, straciłaby kremową konsystencję i gładkość, no i olej pomaga utrzymać smak podczas całego okresu trwałości.

Ferrero uważa, że nie ma dostatecznych dowodów na szkodliwość Nutelli. Po pierwsze więc zorganizowało kampanię dementującą zagrożenie rakotwórcze Nutelli, po drugie ruszyła reklamowa akcja związana z walentynkami.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto