Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pan Bartek znalazł "grzybowego Graala". Czasznica olbrzymia wylądowała na jego patelni! Czy smakowała? Oczywiście!

Michał Korn
Michał Korn
Bartek Gorzkowski czasznicę olbrzymią znalazł w drodze na konferencję. Od razu wiedział, że będzie z tego pyszna kolacja.
Bartek Gorzkowski czasznicę olbrzymią znalazł w drodze na konferencję. Od razu wiedział, że będzie z tego pyszna kolacja. Bartek Gorzkowski/Facebook
Zapytacie pewnie czym jest "grzybowy Graal"? Myślę, że jeśli znajdziecie odpowiedni okaz w lasie, na pewno zorientujecie się, że to właśnie jest to! Tak m.in. swoją zdobycz zatytułował Bartek Gorzkowski. "W drodze na konferencję można znaleźć swojego grzybowego Graala. Czasznica olbrzymia - będzie pyszna kolacja" - napisał na FB.

Czasznica olbrzymia. Czym jest?

Czasznica olbrzymia, czyli coś dużego i nietypowego jak na kolacje, prawda? Gatunek ten pochodzi od grzybów należących do rodziny purchawkowatych. Stąd nie dziwi fakt, że raczej nie jest serwowana na polskich stołach. Ale już Czesi na przykład się nią zajadają. Bo młode grzyby są jak najbardziej jadalne! I to prawdopodobnie jeden z nielicznych grzybów, który po przekrojeniu wygląda jak sklepowa mozzarella. Po pocięciu na plastry czasznicę olbrzymią można obtoczyć w panierce, usmażyć, a następnie zjeść ze smakiem.

Czasznica na kolację jak znalazł

Taki scenariusz przewidział również pochodzący z Lublina pan Bartek Gorzkowski, który na co dzień jest prezesem w Fundacji Epicrates, zajmującej się opieką nad bezdomnymi zwierzętami egzotycznymi. Jego leśne znalezisko skutkowało sporą ilością komentarzy. "Kilka osób prosiło, bym dał znać, czy przeżyję kolację z czasznicy olbrzymiej. Spieszę donieść, że żyję i jestem zdrowy. Grzyb bardzo smaczny. Delikatny w smaku - po usmażeniu przypomina trochę puszysty naleśnik z posmakiem kani. Polecam! Wystarczy odrobina soli, pieprzu i masło. Jak ktoś chce, to można panierować. Ja sobie odpuściłem - i tak miałem co robić do północy" napisał.

A efekty jego wielogodzinnych zmagań w kuchni, możecie podziwiać na powyższych zdjęciach. Prawda, że apetycznie wygląda? Smacznego!

Zobacz również: Jakie zbierać grzyby? Jak rozpoznać jadalne od niejadalnych? Co robić w przypadku zatrucia?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto