Czasznica olbrzymia. Czym jest?
Czasznica olbrzymia, czyli coś dużego i nietypowego jak na kolacje, prawda? Gatunek ten pochodzi od grzybów należących do rodziny purchawkowatych. Stąd nie dziwi fakt, że raczej nie jest serwowana na polskich stołach. Ale już Czesi na przykład się nią zajadają. Bo młode grzyby są jak najbardziej jadalne! I to prawdopodobnie jeden z nielicznych grzybów, który po przekrojeniu wygląda jak sklepowa mozzarella. Po pocięciu na plastry czasznicę olbrzymią można obtoczyć w panierce, usmażyć, a następnie zjeść ze smakiem.
Czasznica na kolację jak znalazł
Taki scenariusz przewidział również pochodzący z Lublina pan Bartek Gorzkowski, który na co dzień jest prezesem w Fundacji Epicrates, zajmującej się opieką nad bezdomnymi zwierzętami egzotycznymi. Jego leśne znalezisko skutkowało sporą ilością komentarzy. "Kilka osób prosiło, bym dał znać, czy przeżyję kolację z czasznicy olbrzymiej. Spieszę donieść, że żyję i jestem zdrowy. Grzyb bardzo smaczny. Delikatny w smaku - po usmażeniu przypomina trochę puszysty naleśnik z posmakiem kani. Polecam! Wystarczy odrobina soli, pieprzu i masło. Jak ktoś chce, to można panierować. Ja sobie odpuściłem - i tak miałem co robić do północy" napisał.
A efekty jego wielogodzinnych zmagań w kuchni, możecie podziwiać na powyższych zdjęciach. Prawda, że apetycznie wygląda? Smacznego!
Zobacz również: Jakie zbierać grzyby? Jak rozpoznać jadalne od niejadalnych? Co robić w przypadku zatrucia?
Polub nas na fb
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?