MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek...
fot. shidlovski/123rf.com

Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem. Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Poznaj korzyści z jedzenia tego cierpkiego owocu

Usprawnia trawienie

Pektyny mają właściwości prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Sok z aronii złagodzi wysięk i stan zapalny u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Aronię można również stosować przy nieżycie przewodu pokarmowego, złagodzi objawy takie jak ból brzucha, wzdęcia, częste odbijanie czy niestrawność. Owoce aronii mogą również przyspieszać gojenie owrzodzeń i nadżerek błon śluzowych, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu m.in. wrzodów żołądka, a także zwalczają afty w jamie ustnej.

Zobacz również

Sukcesy Piotra Brzozowskiego z Aktywnych Postomino. Aż siedem pierwszych miejsc

Sukcesy Piotra Brzozowskiego z Aktywnych Postomino. Aż siedem pierwszych miejsc

Raz do roku na budzyńskim Okręgliku

Raz do roku na budzyńskim Okręgliku

Polecamy

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Najprostszy dżem z brzoskwiń na zimę. Tani, smaczny i niezawodny

Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella

O TYM SIĘ MÓWI
Masowe zatrucie nad Bałtykiem. Nie żyje 1 osoba. Winna Salmonella