Aby przygotować warmiński piernik potrzebujesz:
- 1kg jabłek
- 1 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
- 1/3 szkl. miodu
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jaja
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1łyżeczka sody
- 1 szkl. bakalii (orzechy, suszone morele, rodzynki, żurawina)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny. Jajka utrzeć ze stopionym masłem i olejem. Mąkę połączyć z czekoladą, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać do jajek i dobrze wymieszać. Do masy wlać miód oraz dodać jabłka. Na koniec wsypać bakalie. Po wymieszaniu masy odstawić na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?