18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznajemy smaki regionów. Warmiński piernik na święta

Agnieszka Szukuć
Wikipedia Commons/ Dean Michaud
Warmiński piernik - idealny do kawy lub herbaty. My proponujemy wypróbować przepis na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Aby przygotować warmiński piernik potrzebujesz:

- 1kg jabłek
- 1 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
- 1/3 szkl. miodu
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki czekolady w proszku lub kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 jaja
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1łyżeczka sody
- 1 szkl. bakalii (orzechy, suszone morele, rodzynki, żurawina)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem i odstawić na 2 godziny. Jajka utrzeć ze stopionym masłem i olejem. Mąkę połączyć z czekoladą, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać do jajek i dobrze wymieszać. Do masy wlać miód oraz dodać jabłka. Na koniec wsypać bakalie. Po wymieszaniu masy odstawić na godzinę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto