Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wiosenne desery! Zobacz, jak przyrządzić lekkie i pyszne słodkie pyszności

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Kiedy nadchodzi wiosna na naszych stołach częściej pojawiają się lekkie desery, zamiast ciężkich ciast. Wiosenne desery powinny być lekkie, delikatne i przede wszystkim pyszne! Wiosna to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na zrzucenie nadprogramowych kilogramów po zimie. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne wiosenny desery, na które możesz pozwolić sobie podczas diety.
Kiedy nadchodzi wiosna na naszych stołach częściej pojawiają się lekkie desery, zamiast ciężkich ciast. Wiosenne desery powinny być lekkie, delikatne i przede wszystkim pyszne! Wiosna to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na zrzucenie nadprogramowych kilogramów po zimie. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne wiosenny desery, na które możesz pozwolić sobie podczas diety. CC0
Kiedy nadchodzi wiosna na naszych stołach częściej pojawiają się lekkie desery, zamiast ciężkich ciast. Wiosenne desery powinny być lekkie, delikatne i przede wszystkim pyszne! Wiosna to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na zrzucenie nadprogramowych kilogramów po zimie. Dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne wiosenny desery, na które możesz pozwolić sobie podczas diety.

Wiosenne desery

Oczywiście nie chodzi o to, by wszystkie przyrządzanie desery wiosną były fit. Możesz przyrządzić pyszne i lekkie desery, które będą większym grzeszkiem, niż ich fit odpowiedniki. Wiosną w deserach zdecydowanie królują owoce, szczególnie te sezonowe. Wiosną wracamy do deserów z rabarbarem oraz truskawkami.

Podpowiadamy, jak przygotować:

  • Pudding chia
  • Deser w pucharku na bazie mascarpone
  • Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Zrób zakupy bez wychodzenia z domu

Materiały promocyjne partnera

Wiosenne desery – przepisy

  • Pudding chia

To deser, który można przyrządzać na wiele sposobów. Podstawą jest baza – czyli nasiona chia z mlekiem. Łączyć możesz to z wieloma owocami, musami, orzechami itp. Pokochasz ten deser za jego prostotę i dobry smak. Atutem tego deseru jest również to, że za każdym razem możesz przygotowywać go na inny sposób, dzięki czemu jego smak nigdy Ci się nie znudzi. Owoce wybieraj sezonowe i koniecznie swoje ulubione. Ten deser spokojnie możemy zaliczyć do fit posiłków, które zaspokoją Twoją ochotę na słodkie.

Składniki bazy (2 porcje)

  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka (krowie lub roślinne)
  • Słodzidło (opcjonalnie może być cukier, miód, ksylitol itd.)

Składniki wymieszaj ze sobą. Chia możesz zalać zimnym mlekiem, lub lekko go podgrzać, wtedy deser będzie szybciej gotowy i lepiej rozpuści się w nim np. cukier. Po wymieszaniu przełóż do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej nasiona chia będą stały w mleku, tym bardziej napęcznieją a deser stanie się gesty.

Na pudding chia możesz wyłożyć owoce lub przygotować z nich mus i polać nim deser. Do tego możesz dodać ulubione orzechy, gorzką czekoladę lub wiórki kokosowe. Tu masz naprawdę dużą dowolność. Wybierz dodatki, które lubisz i wyłóż je na pudding chia. Smacznego!

  • Deser w pucharku na bazie mascarpone

Tego deseru nie zaliczymy do fit przekąsek. Jednak jest bardzo lekki i świetnie sprawdzi się jako wiosenny deser.

Składniki (4 porcje)

  • 200 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80 g ciastek owsianych
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Serek mascarpone wymieszaj z jogurtem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Truskawki i ciasteczka pokrój na mniejsze kawałki. Na dno szklanek lub pucharków układaj deser warstwami: 2 łyżki masy z mascarpone, połowa ciastek i truskawek, reszta masy z mascarpone i pozostałe ciastka i truskawki. Odstaw na godzinę do lodówki.

  • Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Dla miłośników ciast mamy przepis na lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • Kostka masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg rabarbaru
  • Cukier puder

Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodawaj kolejno po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp delikatnie bułką tartą. Do blachy wylej masę i na wierzchu ułóż pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz rabarbar. Piecz ok. 50 min w 170°C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Sprawdź, co Ci się przyda

Materiały promocyjne partnera
Okazje

Szukasz sposobu na tańsze zakupy? Sprawdź dostępne kody rabatowe i promocje w popularnych sklepach i sieciówkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepisy na wiosenne desery! Zobacz, jak przyrządzić lekkie i pyszne słodkie pyszności - Strona Kuchni

Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto