Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy minister Elżbiety Rafalskiej: zakwas na barszcz czerwony oraz Torcik Anieli. Jak je przyrządzić?

redakcja
mat. prywatne
Minister Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, Elżbieta Rafalska, zdradziła naszemu dziennikarzowi przepisy na bożonarodzeniowe dania. Sprawdźcie, jak minister Rafalska przygotowuje zakwas na barszcz czerwony oraz jakie składniki są potrzebne, by przygotować Torcik Anieli.

Torcik Anieli - przepyszny wypiek, jednak bardzo czasochłonny:

Składniki
- 20 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- bakalie
- 3 łyżki tartej bułki

Przygotowanie:
Mak oparzyć ok. 30 minut i zmielić aż 3 razy.
Margarynę, cukier i 5 żółtek utrzeć na krem.
Do masy kremowej dodać mak i bakalie, łyżkę miodu, 2 łyżki bułki tartej. Wszystko wymieszać z ubitą pianą z 5 białek.
Piec ok. 40 minut.

Zakwas minister Rafalskiej
Składniki:
Zakwas do barszczu czerwonego:
- 5kg buraków
- skórki chleba razowego
- woda przegotowana
- czosnek

Przygotowanie:Buraki surowe obrać ze skórki i pokroić. Włożyć pokrojone buraki do naczynia najlepiej kamionkowego lub szklanego wraz ze skórkami z chleba razowego i czosnkiem. Całość zalać przegotowaną wodą i przycisnąć talerzem. Przykryć folią z dziurkami lub ściereczką. Odstawić na jeden tydzień.

WIDEO: Szlachetna Paczka. Lubuscy policjanci przygotowali prezenty dla rodziny z Gorzowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto