Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jesz cytrusy. Takie są skutki jedzenia mandarynek i pomarańczy 08.05.2023

Oprac. an
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, czy cytryny mogą powodować reakcje alergiczne. Najczęściej do reakcji alergicznej dochodzi zaraz po zjedzeniu cytrusa lub wypiciu soku wyciśniętego z niego. Alergeny pokarmowe cytrusów to białka i glikoproteiny, których spożycie w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe wywołuje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu u alergików. Owoce cytrusowe posiadają alergeny wspólne dla całej rodziny botanicznej przez co często mogą występować reakcje krzyżowe.

Źródło: Jagoda Karczewska, Natalia Ukleja-Sokołowska, Zbigniew Bartuzi: Alergia na cytrusy
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, czy cytryny mogą powodować reakcje alergiczne. Najczęściej do reakcji alergicznej dochodzi zaraz po zjedzeniu cytrusa lub wypiciu soku wyciśniętego z niego. Alergeny pokarmowe cytrusów to białka i glikoproteiny, których spożycie w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe wywołuje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu u alergików. Owoce cytrusowe posiadają alergeny wspólne dla całej rodziny botanicznej przez co często mogą występować reakcje krzyżowe. Źródło: Jagoda Karczewska, Natalia Ukleja-Sokołowska, Zbigniew Bartuzi: Alergia na cytrusy pixabay.com
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, czyli popularne cytrusy - ze względu na porę roku, w jakiej są najbardziej dostępne w Polsce, kojarzą nam się głównie z okresem świątecznym. Wykorzystujemy je jako przekąskę, robimy z nich wyciskane soki, sałatki, czy popularne smoothie. Czy jednak cytrusy są dobre dla każdego, i czy w okresie jesienno-zimowym warto po nie często sięgać?

Takie są skutki jedzenia mandarynek i pomarańczy

Cytrusy niewątpliwie zawierają wiele cennych witamin, w tym:

  • wit. C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę PP, a także
  • wapń,
  • potas,
  • likopen (grejpfrut),
  • luteinę (pomarańcze).

Zawierają także aktywne substancje, takie jak karotenoidy, flawonoidy, czy kumaryny wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz działanie antyoksydacyjne. Owoce cytrusowe zawierają również bardzo ważny dla organizmu błonnik pokarmowy, a także mają korzystny wpływ na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Cytrusy i ich właściwości wychładzające

Należy przy tym pamiętać, że cytrusy to owoce, które naturalnie są uprawniane w ciepłym klimacie, stąd mówi się o ich właściwościach wychładzających. Wspomina o tym szczególnie medycyna chińska, i jej słynna Kuchnia Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Wyróżniamy żywność:

  • gorącą,
  • ciepłą,
  • neutralną,
  • chłodną i
  • zimną.

W Polsce, ze względu na położenie geograficzne, w porze jesienno-zimowej najlepiej spożywać posiłki rozgrzewające organizm, z dodatkiem odpowiednich przypraw, jak cynamon, kardamon, imbir, kurkuma, czy goździki. Niektóre przyprawy przydadzą się również do herbaty, czy kawy.

Natomiast cytrusy zaliczono do grupy produktów zimnych, czyli wychładzających organizm. W jakich jeszcze sytuacjach lepiej unikać owoców cytrusowych? Sprawdź!

Te osoby nie powinny jeść pomarańczy i innych cytrusów

To dzieje się z organizmem, gdy jesz cytrusy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dzieje się z organizmem, gdy jesz cytrusy. Takie są skutki jedzenia mandarynek i pomarańczy 08.05.2023 - Gazeta Krakowska

Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto