Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te osoby powinny unikać chleba i bułek. Takie mogą być skutki jedzenia pieczywa

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Pieczywo od lat gości na naszych stołach. Dostępnych jest bardzo wiele odmian, dzięki czemu każdy znajdzie pieczywo odpowiednie dla siebie. 

Zobaczcie na kolejnych zdjęciach kiedy nie możemy jeść pieczywa i jakiego >>>
Pieczywo od lat gości na naszych stołach. Dostępnych jest bardzo wiele odmian, dzięki czemu każdy znajdzie pieczywo odpowiednie dla siebie. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach kiedy nie możemy jeść pieczywa i jakiego >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Chleb to chyba podstawa wielu diet. Szybkie śniadanie, czy kolacja oparte na pieczywie to proste i szybkie rozwiązanie, a do tego różnorodne. Aktualnie dostępnych jest wiele rodzajów pieczywa i każdy znajdzie odpowiednie dla siebie. Zobaczcie, kto powinien unikać pieczywa a z pewnością je ograniczyć.

W Polsce pieczywo spożywane jest kilka razy dziennie. Chleb jemy na śniadanie, kolacje i często do obiadu. Po chleb sięgamy też na drugie śniadanie. Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowego żywienia. Ze względu na dużą zawartość błonnika zaleca się zamianę białego pieczywa na ciemne.

Nie zawsze jednak i to "zdrowsze" pieczywo będzie odpowiednie.

Koniecznie przeczytaj:Oto, co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb. Takie są zaskakujące skutki rezygnacji z pieczywa

W ostatnich latach zdecydowanie ograniczyliśmy spożywanie pieczywa. Osoby stawiające na zdrowe odżywianie zastąpiły chleb płatkami owsianymi, jaglanymi. Nadal jednak Polacy kochają pieczywo, a mają z czego wybierać. Piekarnie wymyślają coraz zdrowsze warianty pieczywa.

Wyróżniamy między innymi pieczywo:

  • na zakwasie
  • na drożdżach
  • pszenne
  • razowe
  • żytnie

Chociaż chleb jest bardzo często przedstawiany jako niezbyt zdrowa żywność, prawdopodobnie błędnie zrozumiano, że rezygnacja z pieczywa może być pozytywna dla organizmu. W rzeczywistości istnieje kilka negatywnych skutków ubocznych rezygnacji z chleba. Okazuje się jednak, że spożywanie białego chleba produkowanego z mąki pszennej znacząco zwiększa liczbę „dobrych bakterii” w jelitach.

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie.

Oto skutki jedzenia pieczywa

Aktualnie na rynku dostępnych jest bardzo wiele odmian pieczywa i z pewnością każdy znajdzie odpowiednie dla siebie. Zobaczcie, kiedy nie powinniśmy jeść pieczywa. Szczegóły w poniższej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te osoby powinny unikać chleba i bułek. Takie mogą być skutki jedzenia pieczywa - Gazeta Pomorska

Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto