Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To będzie weekend pełen kulinarnych wrażeń! Food trucki znów zawitają do Gorzowa

Magdalena Marszałek
Magdalena Marszałek
W najbliższy weekend Plac Grunwaldzki w Gorzowie wypełnią smaki i zapachy dań z najróżniejszych zakątków świata.
W najbliższy weekend Plac Grunwaldzki w Gorzowie wypełnią smaki i zapachy dań z najróżniejszych zakątków świata. Jarosław Miłkowski/Archiwum GL
Szykuje się nie lada gratka dla poszukiwaczy nowych, ulicznych smaków. Do Gorzowa znów zjadą najlepsze restauracje na kółkach z całego kraju. Mobilni kucharze będą karmić gorzowian swoimi popisowymi daniami już w najbliższy weekend. Przygotują prawdziwe amerykańskie burgery, azjatyckie pierożki i pączki z dziurką - zapowiada się smakowicie!

Food trucki ponownie pojawią się w Gorzowie

Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne i jeden z największych zlotów food truckowych w kraju. Jego ideą jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu slow. Wydarzenie odbywa się już w ponad trzydziestu polskich miastach, a od kilku lat zabiera w kulinarną podróż dookoła świata również mieszkańców Gorzowa. Małe restauracje na kółkach pojawią się na Placu Grunwaldzkim już w najbliższy weekend. Food trucki będą czynne:

  • w sobotę w godzinach od 12:00 do 21:00
  • w niedzielę w godzinach od 12 do 20:00

Od amerykańskich burgerów po azjatyckie pierożki

Tym razem miasto odwiedzi ponad dwadzieścia mobilnych jadłodajni. Co będzie można wszamać? Zapowiada się smakowicie, bo gorzowianie spróbują między innymi frytek belgijskich, półmetrowych zapiekanek, burgerów, kanapek z szarpaną wieprzowiną, makaronów z woka i azjatyckich pierożków. Dla miłośników słodkości będą natomiast amerykańskie pączki z dziurką, tajskie lody, owoce w czekoladzie, hiszpańskie churrosy i węgierskie langosze. Pragnienie ugasi natomiast orzeźwiająca lemoniada ze świeżo wyciskanych cytrusów. Do skosztowania będą także przysmaki:

  • kuchni meksykańskiej
  • kuchni arabskiej
  • kuchni śródziemnomorskiej

Przeczytaj też:

Hip-hop i muzyka elektroniczna w Gorzowie. W Wartowni wystąpi TEDE i DonGURALesko! Kto jeszcze?

Skąd wzięła się moda na food trucki?

Idea mobilnej gastronomii narodziła się w Stanach Zjednoczonych, a za jej prekursora uważa się jednego z mieszkańców Teksasu, który zbudował specjalną furgonetkę i sprzedawał w niej jedzenie poganiaczom bydła i podróżnym na Dzikim Zachodzie. Później pojawiła się pierwsza jadłodajnia na kółkach, której właściciel serwował kawę i kanapki dziennikarzom jednej z amerykańskich gazet. Z czasem food trucki zaczęły pojawiać się również na ulicach Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemiec. W Polsce pierwsze mobilne restauracje powstały w latach 90 XX wieku.

Zobacz również:
Gorzów znów powie "Dobry wieczór". To będą cztery miesiące z muzyką, tańcem i teatrem!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto