Gotowanie na ryneczku przy Jerzego już na dobre weszło do kalendarza przedświątecznych imprez. W piątek 31 marca Gorzowski Rynek Hurtowy wraz z Zespołem Szkół Gastronomicznych i magistratem przygotował akcję „Wielkanoc z ryneczkiem przy Jerzego”, a w jej trakcie przygotowywano jeden z wielkanocnych przysmaków.
- Chcemy dziś odkryć przed mieszkańcami tajniki najlepszej zupy wielkanocnej, czyli żurku – mówiła w piątkowe przedpołudnie Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.
Żurek przygotowywali uczniowie Gastronomika wraz ze swoim nauczycielem Kamilem Tuźnikiem.
- Jesteśmy podzieleni na różne regiony w naszym kraju. Jedni wolą zalewajkę, inni żurek, inni barszcz biały, a my dzisiaj mamy żurek staropolski. Jest on w lekkim wydaniu nowoczesnym, bo nie będzie podawany w chlebie, ale z dodatkiem grzanek – mówił. Przy okazji tłumaczył, jak odróżnić żurek od barszczu białego.
- Sama nazwa żur jest dosyć mocna, czyli żur powinien być intensywny i na zakwasie żytnim, a barszcz biały powinien być delikatny w smaku i nie powinno być w nim za wiele dodatków. Żur natomiast brzmi dumnie. Dodajmy do niego różnych wędlin, warzyw, nie bójmy się dodać także odrobiny śmietany. Powinien być wyrazisty smak – mówił przy okazji akcji.
Przedświąteczna akcja na ryneczku jest jedną z wielu, którą GRH, Gastronomik i magistrat szykują na tegoroczny sezon. Jedną z nich będzie druga edycja festiwali „Polska od kuchni”. W piątek dowiedzieliśmy się, że odbędzie się ona 21 maja.
Czytaj również:
Gorzów powitał wiosnę sałatą, rzodkiewką i kanapkami
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?