- Żurek czy barszcz biały? Czym się różnią i czy się różnią oraz która z zup nadaje się bardziej na wielkanocny stół? O tym między innymi opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Gorzowa, którzy znowu zadbają o podniebienia klientów ryneczku przy Jerzego – mówi Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji gorzowskiego magistratu.
W piątek 31 marca urzędnicy wraz z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym i Zespołem Szkół Gastronomicznych szykują dla mieszkańców kolejną atrakcję. To „Wielkanoc z ryneczkiem przy Jerzego”. Odbędzie się ona między 9.00 a 11.00.
- Na kilka dni przed świętami Wielkiej Nocy zapraszamy na degustację żurku. Będzie również okazja, by otrzymać wielkanocną palmę, na dwa dni przed Niedzielą Palmową – mówi Marta Liberkowska.
Dostaniesz przepis na żurek
Żurek to jedna z wielkanocnych tradycji. W piątek na ryneczku Jerzego wraz ze swoimi uczniami będą go gotować kucharze gorzowskiego Gastronomika. Opowiedzą też, jak zrobić najsmaczniejszy żurek na święta.
Dodajmy, że podobnie jak w piątek 24 marca, podczas akcji gotowania będzie możliwość skorzystania z porad prawnych miejskiego rzecznika konsumentów. Specjaliści z biura rzecznika bezpłatnie udzielą porad związanych z prawami konsumenta.
Czytaj również:
Gorzów powitał wiosnę sałatą, rzodkiewką i kanapkami
Zobacz wideo: Wieszanie Żuru i Śledzia - tradycje wielkanocne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?