Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty zdrowia dla młodych piłkarzy z OZPN Gorzów Wielkopolski

Bartosz Mikulski
Młodzi piłkarze na warsztatach żywieniowych
Młodzi piłkarze na warsztatach żywieniowych Oversee
W minioną sobotę, 7 lipca w Gorzowie Wielkopolskim odbyły się warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania i sportowego zachowania dla zawodników z drużyny OZPN Gorzów Wielkopolski zorganizowane przez firmę Danone.

ZAWODNICY Z GORZOWA REPREZENTACJĄ POLSKI

Zawodnicy OZPN Gorzów Wielkopolski zwyciężyli 2 czerwca w ogólnopolskim finale turnieju Danone Nations Cup 2012 pokonując najlepsze drużyny z całej Polski.

Zwycięstwo dało im możliwość reprezentowania Polski na Finale Światowym turnieju organizowanym po raz pierwszy w Polsce. W proces przygotowywania młodych zawodników do tej wielkiej sportowej przygody zaangażowała się firma Danone, rodzice młodych zawodników, trenerzy oraz władze Gorzowa Wielkopolskiego uczestnicząc w całodniowym warsztacie. Na zajęciach można było między innymi pogłębić wiedzę na temat zasad właściwego odżywiania wśród młodych sportowców oraz poznać tajniki zasady gry Fair Play.

Warsztat zakończył się pokazowym treningiem młodych, zdolnych piłkarzy z Gorzowa.

LEKCJA GRY FAIR PLAY I TOLERANCJI
Warsztaty Danone Nations Cup zaczęły się zdrowym śniadaniem o godzinie 9:00 rano w restauracji hotelu Best Western. Zaraz po nim odbyły się dwugodzinne zajęcia z psychologiem przygotowujące młodych zawodników do wielkiego, międzykulturowego wydarzenia sportowego, jakim jest Światowy Finał Danone Nations Cup. Na warsztatach prowadzonych przez psycholog Dorotę Kalinowską z Pracowni Psychologicznej NINTU piłkarze dowiedzieli się między innymi, jak ważne jest poszanowanie i akceptowanie drugiej osoby, co to znaczy być tolerancyjnym, ale również, jakich zachowań nie powinniśmy akceptować. Ważnym punktem zajęć była część poświęcona tematyce Fair Play, podczas której młodzi ludzie stworzyli własną definicję tego pojęcia. Według zawodników „Fair Play to czysta i uczciwa gra połączona z szacunkiem dla przeciwnika i decyzji sędziego.”

Kolejnym punktem warsztatów była rozmowa na temat pewności siebie oraz dyskusja w jakich sytuacjach jest ona niezbędna, aby móc sprostać wszelkim zadaniom na boisku i poza nim.

DIETA MŁODEGO SPORTOWCA

Sportowcy, już od najmłodszych lat muszą zwracać uwagę na to, aby ich posiłki były przede wszystkim zdrowe i pożywne. Należy przy tym pamiętać
o zachowaniu właściwych proporcji substancji odżywczych oraz o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Tylko w taki sposób młody sportowiec właściwie przygotuje swój organizm do intensywnych treningów przed zawodami. Dietetyk Karolina Jaworska z poradni Sekrety Diety we współpracy z dziećmi i rodzicami ułożyła prawidłowy jadłospis młodego piłkarza zawierający niezbędne elementy diety. Menu zawierało m.in.:

1) Bogate w magnez kakao i suszone owoce, a także warzywa. Te elementy stanowią doskonałe źródło energii, witamin i składników odżywczych, dodatkowo magnez zapobiega skurczom mięśni i poprawia koncentrację.

2) Ryby, cenne źródła kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, tak istotnych w prawidłowym rozwoju dzieci.

3) Jogurty zawierające białko potrzebne do rozwoju dzieci oraz wapń, który sprzyja budowie mocnych kości.

Dietetyk zwracała uwagę również na sposób obróbki produktów, który także nie jest bez znaczenia. Gotowanie na parze, pieczenie bez dodatkowego tłuszczu to procesy, dzięki którym potrawy są lekkostrawne i zdrowe.

_„Właściwie skomponowana, smaczna i atrakcyjna dieta to gwarancja prawidłowego rozwoju oraz inwestycja w zdrową przyszłość. Dzieci w okresie wzrostu i rozwoju, których marzenia łączą się ze sportem powinny zadbać
o nią w szczególny sposób.” _– mówi Karolina Jaworska.

Po części teoretycznej przyszła kolej na zajęcia praktyczne. Piłkarze wraz
z rodzicami uczyli się jak stworzyć zdrowy, pożywny posiłek, co powinno zawierać prawidłowo przygotowanie dane, a czego unikać. Obecny na warsztatach Dyrektor Wydziału Sportu i Kultury Fizycznej oraz dwukrotny złoty medalista olimpijski w wioślarstwie, Pan Tomasz Kucharski potwierdził znaczenie prawidłowej diety w życiu sportowca. Właściwe odżywianie musi być komplementarne do naszego stylu życia. Sportowcem jest się nie tylko podczas treningów czy piłkarskich zmagań na boisku, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie na co dzień i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych elementów.

Po wspólnym lunchu drużyna odbyła specjalny trening na ligowym stadionie
w Gorzowie Wielkopolskim. Tam młodzi reprezentanci Polski pokazali swoje umiejętności. Pod czujnym okiem obu trenerów, Pana Mariusza Janowiaka oraz Pana Leszka Janowiaka, chłopcy zaprezentowali bardzo dobrą, taktyczną grę i udowodnili, że w Finale Światowym Danone Nations Cup będą walczyć o zdobycie najwyższego miejsca.

Turniej Danone Nations Cup – Międzynarodowy Puchar Dzieci to wspaniała piłkarska przygoda. W eliminacjach ogólnoświatowych, co roku udział bierze 2,5 miliona dzieci z całego świata, co czyni ten turniej ogromnym międzykulturowym wydarzeniem sportowym promującym zdrowy tryb życia
i zasady gry Fair Play. Czterdzieści krajów świata z pięciu kontynentów wybiera swoje reprezentacje w grupie wiekowej 10-12 lat, które podczas Finału Światowego grają pod okiem Ambasadora rozgrywek Zinedine Zidane`a. Tegoroczny Finał już 9 września na Stadionie Narodowym w Warszawie.

Dodatkowe informacje: Magdalena Księżak, e-mail: [email protected], tel.: 22 279 11 18

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto