- Zwykłemu zjadaczowi chleba ciężko określić, czy pieczywo jest dobre. Większość ludzi patrzy na to, czy chleb jest wyrośnięty i zwraca uwagę na kolor. My jakość oceniamy po przekrojeniu, patrząc na miękisz, czyli to, co jest pod skórką chleba - mówi 19-latek. - Miękisz musi być gąbczasty. Nie może odchodzić od skórki. Nie może być też za dużych dziur. No i musi być dobrze zlingowany - mówi przyszły piekarz.
Linga to spodnia część chleba. - Jeśli nie będzie prosta, to może nastąpić rozerwanie chleba - mówi Dominik Korbik (też uczeń Gastronomika, zajął trzecie miejsce w konkursie na najlepszego piekarza). W trakcie konkursu pokazał, że z pieczywa można zrobić prawdziwe cuda. On upiekł chleb w kształcie... żółwia. Jak to zrobił? Na dwa rogale (tworzyły „nogi zwierzęcia”) nałożył okrągłą warstwę ciasta (czyli skorupę). - Do przygotowania czegoś takiego potrzeba jednak wiedzy praktycznej - mówi.
Zastanawialiście się kiedyś, jak powstaje tak uwielbiana chrupiąca skórka i dlaczego ma ona tylko kilka milimetrów? Wyjaśnił nam to Kamil Renk: _- Ta skórka jest wyschniętym miękiszem. Gdy chleb włożymy do piekarnika, to on jeszcze chwilę rośnie. Wtedy wierzchnia część chleba się zapiekam a chleb nadal chce rosnąć. Miękisz podchodzi pod skórkę i się spłaszcza.
W gorzowskim Gastronomiku na piekarzy uczy się 20 uczniów. - Z tej mąki na pewno będzie chleb - mówi o uczestnikach Maria Wieliczka, nauczyciel przedmiotów zawodowych. Dodajmy, że drugie miejsce w konkurencji cukierników zajęła Julita Bogusz, kolejna uczennica Gastronomika, który - jak widać - zajął całe podium.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?