Gorzowianin Dawid Szkudlarek bierze udział w 6. edycji programu Top Chef. W pierwszym odcinku świetnie sprawdził się na kulinarnym ringu.

Dawid Szkudlarek na co dzień pracuje w małej podgorzowskiej restauracji i jest nauczycielem przedmiotów zawodowych w gorzowskim Gastronomiku. Wcześniej był też szefem kuchni w największych gorzowskich hotelach, m.in. Best Western i Qubus. Jest absolwentem technikum gastronomicznego, Akademii Rolniczej w Szczecinie (wydział technologii żywności) oraz Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Dobra kuchnia to polska kuchnia.

Dawid Szkudlarek od lat wygrywa najbardziej prestiżowe konkursy kulinarne i znajduje się w czołówce polskich kucharzy. Jest też laureatem konkursu Bocuse d’Or Poland.

Jak mówi gorzowski Top Chef, preferuje kuchnię polską i nowoczesną. - Prowadzę kuchnię regionalną na swoich produktach. Są to produkty, które są mi bliskie, są polskie - mówi Top Chef, Dawid Szkudlarek.

Pierwszy odcinek za nami

W pierwszym odcinku szóstej edycji Top Chef'a, uczestnicy mieli za zadanie przygotować smaki dzieciństwa. Te ulubione oraz te... znienawidzone.

Dawid Szkudlarek przygotował pierogi leniwe z koglem - moglem, owocami oraz chipsami i sosem z malin.
Czym jego restauracyjna wersja leniwych różniła się od tych domowych? - To danie pokazuje maliny w dwóch odsłonach, chciałem przemycić jak najwięcej owoców, m.in. w soku na bazie malin oraz przez chipsy z pestek owoców. Zbyt często nie wykorzystujemy do końca produktów, jakimi dysponujemy w kuchni. - mówił Top Chef.

Gorzowianin, mówił że "na degustacje idzie ze spokojną głową". Ostatecznie zdobył dwa głosy jurorów na tak i jeden na nie od Ewy Wachowicz, która uważała, że ciasto do leniwych było zbyt twarde.

Jej zdania nie podzielił juror i prowadzący program, Grzegorz Łapanowski. - (To danie - dop. red.) jest słodkie, kwaśne, chrupiące, a do tego jędrne i aromatyczne - powiedział.

Czekamy na kolejne odcinki
Gorzowianin zachęca wszystkich do oglądania jego kulinarnych zmagań w programie Top Chef, ponieważ... - Widzowie mają okazję do oglądania wspaniałej, kulinarnej rywalizacji na ekranach telewizorów. Uważam, że ta edycja, będzie tą wyjątkową, ponieważ wszyscy kucharze zmagają się na podobnym poziomie, a na dodatek w ramach zasad fair play - mówi Szkudlarek.

Dawid Szkudlarek (Gorzów Wielkopolski) – szef kuchni, preferuje kuchnię polską i nowoczesną, absolwent technikum gastronomicznego, Akademii Rolniczej w Szczecinie (wydział technologii żywności) oraz Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. Zwycięzca wielu konkursów kulinarnych w tym prestiżowego Bocuse d’Or Poland.

Posted by TOP CHEF Polska on 26 luty 2016

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!