„Pozdrawiamy z gorącej i słonecznej Hiszpanii. Mamy praktyki w najbardziej renomowanych restauracjach i hotelach Walencji, a w chwilach wolnych szkolimy język hiszpański i podziwiamy huczne i barwne przygotowania do słynnego Festiwalu Ognia. Uczniowie i opiekunowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczący w projekcie Erasmus +” - takiego maila dostaliśmy od nastolatków, którzy 5 marca wyjechali do Walencji.
Dla najlepszych
W zasadzie była to forma nagrody - do Hiszpanii wyleciała 16-osobowa grupa, wyłoniona spośród dwóch klas (do których łącznie chodzą 44 osoby).Wybrano najlepszych w nauce i tych, którzy świetnie napisali test językowy.
Młodzież z klasy 3a i 3b zaczęła praktyki niemal natychmiast po dotarciu do Walencji - już 6 marca. Uczy się zawodu w cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach oraz najlepszych restauracjach. Pracuje w systemie „dwa na dwa”, czyli młodzi zaliczyć muszą dwa tygodnie w kuchni i dwa tygodnie na sali.
- Nasza młodzież doskonali się w kunszcie sporządzania dań kuchni międzynarodowych oraz serwuje potrawy i napoje klientom - wyjaśniają nauczycielki: Małgorzata Ciechanowicz-Budny i Anna Ciupka, które zdobyły w sumie pół miliona złotych na zagraniczne praktyki dla uczniów.
Nie tylko praca
Jednak nie samą pracą praktykanci żyją. Po zajęciach młodzi mają bogaty program kulturalno-oświatowy. Tym bardziej, że marzec jest wyjątkowy: cała Walencja obchodzi Festiwal Ognia, który przyciąga rzesze turystów z całego świata (i jednocześnie klientów do hoteli i restauracji). Uczniom udało się też już odwiedzić m.in. Park Guliwera, Muzeum Ognia oraz nowoczesny kompleks Miasto Sztuki.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?