Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis: Polsat Food Network

* Całkowity czas...
fot. mat.prasowe

Pyszności na Halloween Party [przepisy]

Wegański amerykański placek dyniowy

Przepis: Polsat Food Network * Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut * Czas przygotowania: 5 minut * Czas oczekiwania: 4 h 10 minut * Czas pieczenia: 1 h 30 minut * Stopień trudności: łatwe * Liczba porcji: 8-10 Składniki Kruche ciasto na tartę: * 1 i 1/2 szklanki mąki plus trochę do wałkowania * 1 łyżka cukru pudru * 1 łyżka octu * sól * 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub z pierwszego tłoczenia * 4 do 6 łyżek zimnej wody Nadzienie: * około 500ml puree z dyni * 220g tofu * 2/3 szklanki cukru pudru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka mielonego cynamonu * ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej * ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie Umieść mąkę, cukier, ocet i 1/2 łyżeczki soli w malakserze i miksuj pulsacyjnie. Małymi porcjami dodawaj olej kokosowy i miksuj, aż znikną grudki. Dolej 4 łyżki zimnej wody i miksuj dalej. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco spójne, należy dodać jeszcze łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, rozpłaszcz je i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (możesz na całą noc). Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je wałkować (może to zająć 20 do 40 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, lub pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Uformuj odpowiedniej wielkości placek, w zależności od rozmiaru Twojej formy. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciepłe – wstaw je na trochę do lodówki. Potem włóż ciasto do formy, odcinając jego nadmiar po bokach i zawijając górę ozdobnie, według uznania, po czym pozostaw jeszcze na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, obciążając jego powierzchnię np. surową fasolą. Piecz ciasto, aż krawędzie się lekko zezłocą - 20 do 25 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 15 do 20 minut, aż całe ciasto się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj w malakserze puree z dyni, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i ¼ łyżeczki soli, aż do gładkiej, gęstej konsystencji. Wlej mus dyniowy do formy z kruchego ciasta i wstaw do piekarnika na około 45 minut. Podawaj po całkowitym ostygnięciu (co najmniej 2 godziny, a najlepiej na następny dzień).

Zobacz również

Świetny jazzowy koncert w Amfiteatrze dał Michał Barański z zespołem [FOTO]

Świetny jazzowy koncert w Amfiteatrze dał Michał Barański z zespołem [FOTO]

Trener Widzewa: Moi piłkarze wykonali dużą robotę i nie otrzymali za to nagrody

Trener Widzewa: Moi piłkarze wykonali dużą robotę i nie otrzymali za to nagrody

Polecamy

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Zaskakujący komunikat w Messengerze o ustawieniu kodu PIN. O co chodzi?

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

Jak wjechać do USA? Praktyczny przewodnik dla podróżnych

3 nowości na Instagramie już wkrótce. Co nowego pojawi się w aplikacji?

3 nowości na Instagramie już wkrótce. Co nowego pojawi się w aplikacji?