Podczas warsztatów „Wiosenne smaki z Gastro” swoje pomysły przedstawiać będzie sześciu mistrzów kuchni. Co przygotują?
Dla nas najbardziej tajemniczo brzmi potrawa, którą zrobi Piotr Kisson. Będzie to… wężymord (czyli roślina z rodziny astrowatych) poskromiony ciastkiem francuskim, białą kiełbasą i warzywami.
A czego jeszcze będzie skosztować? Kamil Tużnik zrobi wielkanocny krem chrzanowy z oliwą koperkową i chipsem z białej kiełbasy. Paweł Salamon przygotuje natomiast balotynę z pstrąga (w szynce parmeńskiej) faszerowanego kaszą oraz muffiny jajeczne z marchewką i jarmużem.
Kolejny mistrz, Michał Rejniak, ma w planach ceviche z łososia na sałatce z zielonymi szparagami, piklami z czerwonej cebuli i emulsją pietruszkową. Dawid Tillmann przyrządzi natomiast majerankowe crepes z białą kiełbasą podane z sosem z gonzoli.
Tajemniczo brzmi też świąteczna wariacja na bazie lemon curd i kremu chantilly, czyli pomysł Dawida Szkudlarka.
To jeszcze nie wszystko, co będzie w Gastronomiku przy okazji „Wiosennych smaków z Gastro”. Wszyscy uczniowie szkoły będą mogli wziąć udział w konkursie wiosennych wypieków. Będą też pokazy barmańskie oraz kiermasz ciast.
Wtorkowa impreza rozpocznie się o 16.30. Przygotowuje ją rada rodziców uczniów Gastronomika. Ponieważ liczba miejsc jest ograniczona, planując wybrać się na nią, radzimy wcześniej zadzwonić pod numer 95 722 52 42. Przypominamy, że Zespół Szkół Gastronomicznych mieści się przy ul. Okólnej 35.
Czytaj również:
Kucharze z Gorzowa najlepsi w Polsce. Gratulujemy!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?