Tegoroczna edycja Święta Konia obfitowała w liczne hippiczne atrakcje. Żywe zainteresowanie, szczególnie wśród najmłodszych gości, wzbudziły pokazy jazdy w stylu western w wykonaniu Artura Kwieka. Polski kowboj przedstawił różne rodzaje konkurencji westernowych oraz zasady szkolenia konia, który w tej metodzie ujeżdżania musi reagować na bardzo subtelne znaki jeźdźca. Publiczność mogła również podziwiać efektowne popisy młodych adeptów woltyżerki z Klubu Sportowego „Lotta-Lubasz” prezentujących ćwiczenia gimnastyki artystycznej na koniu.
Publiczności szczególnie spodobały się dynamiczne pokazy powożenia. Alicja Chodkiewicz oraz Bartłomiej Kwiatek – Wicemistrz Świata i wielokrotny zdobywca tytułu Mistrza Polski w powożeniu jednokonnym, wystąpili ze swoimi zaprzęgami przedstawiając energiczne przejazdy oraz ścigając się z samochodem terenowym. Sportowych emocji dostarczyły z kolei Regionalne Zawody w Skokach przez Przeszkody, w których bezkonkurencyjne okazały się panie. W klasie L zwyciężyła Malwina Szczukiewicz na koniu Hiszpan, w klasie P oraz N – Ada Rój na koniu Diament. Konkurs Potęgi Skoku wygrał Zygmunt Lewiński na koniu B-Casino. W przerwie zawodów swoje najpiękniejsze wierzchowce zaprezentowali członkowie Związku Hodowców Koni Ziemi Lubuskiej. Na imprezę licznie przybyli miłośnicy koni, fani dyscyplin jeździeckich oraz rodziny z dziećmi i osoby, które chciały ciekawie spędzić niedzielne popołudnie na świeżym powietrzu.
– Cieszymy się, że tak wiele osób zdecydowało się uczcić z nami jubileuszowe Święto Konia. Nasza impreza co roku zyskuje na popularności, zarówno wśród odwiedzających ją gości, jak i biorących udział w zawodach jeźdźców. Dzięki temu na trwałe wpisała się już w kalendarz wydarzeń konnych w naszym kraju – przekonuje Tomasz Schulz, Dyrektor Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. – Pogoda, pomimo niekorzystnych prognoz, również nie zawiodła. Goście mogli więc podziwiać przygotowane dla nich liczne konne atrakcje, a także zwiedzić cały pałacowy obiekt, spacerować po parku, poznawać wina z Winnicy Pałac Mierzęcin oraz specjalności naszej kuchni na Akademii Kulinarnej – dodaje Tomasz Schulz.
Podczas pokazów kulinarnych zgromadzona przy Altanie Grillowej publiczność mogła podziwiać w akcji Szefa Kuchni Pałacu Mierzęcin – Dawida Łagowskiego, który zaprezentował m. in. jeden z przysmaków pałacowej kuchni wellness – sałatkę z szynką serano, winogronami i sosem vinegret na bazie białego wina. W związku z rozpoczynającym się sezonem grillowym Dawid Łagowski przygotował również przysmaki z rusztu – orientalne udka z kurczaka, golonkę i boczek. Na najmłodszych czekały natomiast grillowane kabanosiki.
Organizowane od 2002 roku przez Pałac Mierzęcin święto cieszy się niezmiennie dużym zainteresowaniem i przyciąga gości z całej Polski. Swoją obecnością uświetniają je znani w hippicznym środowisku eksperci i showmani. Ze pokazami występowała tu m.in. Karolina Wajda, a także francuska grupa Horseman Team, której członkowie skaczą przez przeszkody nie gorzej niż same konie.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?